larare_gymnasium
Rekord

Många vill läsa till lärare i Luleå

Intresset för lärarutbildningarna vid Luleå tekniska universitet är det största på flera år.

Många oroas över kommande lärarbrist och redan idag saknas behöriga lärare i många i ämnen. Men vid Luleå tekniska universitet (LTU) ser man att intresset för att läsa till lärare nu ökar. Det skriver Piteå-tidningen som talar om rekord. Och det är fortfarande en knapp vecka kvar till sista ansökningsdag.

Till hösten ges lärarutbildningen för första gången på distans vid LTU.

– Utbildningen har samma innehåll och krav och vi har god erfarenhet av distansutbildningar. En utbildning som är intressant att jämföra med är arbetsterapeututbildningen på LTU som ges på distans och som var den enda i sitt slag i Sverige som fick högsta betyg av Universitetskanslerämbetet säger Cathrine Norberg till tidningen, biträdande professor och ordförande i filosofiska fakultetsnämnden vid Luleå tekniska universitet.

Till förskoleklass och grundlärarutbildningen för årskurs 1-3 finns just nu 79 förstahandssökande och till grundlärarutbildningen för årskurs 4-6 44 förstahandssökande. Höstterminen 2014 antogs 48 respektive 29 som förstahandssökande.

87 procent av de förstahandssökande kommer från Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

– Vi är så klart jätteglada för vi behöver verkligen få fler lärare i regionen. Läraryrket är ett bristyrke, säger Cathrine Norberg till Piteå-tidningen. 

Kommentera