tangentbord-dator-712
Tips

Manifestation mot näthat

På No hate-dagen, fjärde november, hålls en digital manifestation mot näthatet. Alla goda krafter uppmanas ”kärleksbomba” på nätet.

Om kampanjen

Kampanjen No Hate Speech Movement ska bidra till ökad kunskap om främlingsfientlighet, sexism och liknande former av intolerans, större förmåga att utnyttja mänskliga rättigheter, högre demokratisk delaktighet, en källkritisk hållning och stärkt eget kritiskt tänkande i relation till medier.

Enligt det nya uppdragen ska kampanjen även värna demokratin mot våldsbejakande extremism genom att stärka barns och ungas medie- och informationskunnighet.

Det är andra gången No hate-dagen genomförs och den är en del av No Hate Speech Movement, en kampanj vars syfte är att göra internet bättre.

Den fjärde november uppmanas alla goda krafter ”kärleksbomba” nätet, det vill säga posta kärleksfulla meddelanden och bilder i sociala medier under hashtagen #NoHateSe. 

– Det är viktigt att tänka på vad vi jobbar för, och inte alltid fokusera vad vi jobbar mot. Så vi hoppas att så många som möjligt vill dela nätkärlek tillsammans med oss den fjärde november”, säger Johnny Lindqvist, projektledare No Hate i ett pressmeddelande.

Förra året uppmärksammade många skolor och skolbibliotek dagen och 1200 bilder med kärleksbudskap spreds på Instagram.

Kampanjen No Hate Speech Movement vänder sig i första hand till barn och unga. Den startade i juni 2013 då Statens medieråd fick regeringens uppdrag att genomföra Europarådets kampanj No Hate Speech Movement i Sverige. Nu har man fått regeringens uppdrag att fortsätta kampanjen till och med 2016.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm