elever_spelar_10monkey
Lektionstips

Mattematchen ska motivera

En av tre svenska grundskolor deltar i matematiktävlingen ”Mattematchen” – som genomförs online med ett digitalt spel. 

Elever i Finland visade minskat intresse för att lära sig matematik i traditionella läroböcker. Därför byggde spelutvecklarföretaget 10Monkeys matematikspelet ”Math World”      .

– Vi ville hitta ett nytt och roligt sätt för eleverna att lära sig på, säger Charlotta Heiskinen, som är business manager på 10Monkeys.

Spelet går ut på att eleverna övar på matteproblem i egen takt. De väljer en så kallad uppgiftsgrupp, beroende på vilken nivå de befinner sig på. Förstaklassare kan till exempel börja på uppgiftsgruppen 0–10. 

– Sedan kan de ta sig vidare till högre nivåer. Svarar de fel, så säger en apa till. Därnäst följer upprepningar av uppgiften i olika variationer.  De kan också öva räkning i andra språk, till exempel engelska.

Läraren har å sin sida ett utvärderingsverktyg, där hen kan följa elevernas framsteg.

– Eftersom läraren inte behöver rätta lika mycket så är det väldigt tidssparande, säger Charlotta Heiskinen.   

Förra året fick finska elever prova spelet i tävlingen Mattematchen. Som följd har majoriteten av de finska grundskolorna börjat använda spelet i undervisningen. Nu arrangeras Mattematchen i Sverige och över 30 procent av landets grundskolor deltar.

– Det är mycket spännande att se hur lärarna kommer igång med tävlingarna och vad eleverna tycker. Många är väldigt entusiastiska över sina resultat och i sociala medier.

Tävlingen började 23 februari och pågår i tre månader. Lärarna kan anmäla sina klasser när som helst under tävlingen.

– Klasserna kan vinna mindre priser veckovis. Men den klass som varit mest aktiv under hela tävlingen vinner 25 surfplattor och licens för spelet, säger Charlotta Heiskinen.

Mattematchen arrangeras samtidigt i Norge och Danmark.

– Vi hoppas att skolor i de andra nordiska länderna börjar använda spelet i undervisningen, precis som i Finland. 

Kommentera