norge_skolor_terje_skyvulstad
Foto: Mostphotos/Stig Weston
Corona

Norges skolor öppnar – facket kritiskt till riktlinjerna

De norska skolorna öppnar igen, men frågetecken kvarstår kring formerna.

Samtliga lärosäten, skolor och förskolor har varit stängda i Norge sedan den 16 mars, som en del av landets corona-strategi. Under den perioden har lärarna bedrivit distansundervisning hemifrån, vilket enligt fackliga företrädare har fungerat oväntat bra.

Den 20 april öppnade förskolorna igen, och måndagen den 27 april öppnar delar av skolan upp. Det handlar om grundskolans årskurser 1-4 och delar av yrkesprogrammen på gymnasiet. Men lärarfacket Utdanningsforbundet menar att det finns oklarheter kring hur verksamheten ska organiseras.

– Vi har riktlinjer för hygien och social distansering. Men det är svårt för vissa skolor att följa dem. Förutsättningarna är väldigt olika beroende på var i landet man är. Vissa skolor har få elever och gott om plats, och andra har många elever och ont om plats, säger Terje Skyvulstad, vice ordförande Utdanningsforbundet, till Skolvärlden.

När förskolorna öppnade var situationen densamma – de som jobbar i verksamheten insåg direkt att riktlinjerna inte skulle gå att följa. Grupperna skulle behöva bli mycket mindre med färre barn per pedagog.

– Då frågade vi myndigheterna ”vad vill ni att vi ska göra?”. Svaret blev att förskolorna inte behöver ha öppet på heltid. Då kan fler pedagoger jobba samtidigt och på så sätt hinna med fler mindre grupper, säger Terje Skyvulstad.

Hur problemet ska lösas i skolan är inte klarlagt. Sedan innan corona finns ett riktmärke i Norge som säger att man ska sikta på att ha 15 elever per lärare. Men den gränsen är flytande, och ibland kan det vara upp till 30 elever per barn.

– Det kräver en väldig omorganisering för att driva skolor med mindre grupper på alla skolor, säger Terje Skyvulstad.

Och då behövs väl också fler lärare?

– Ja ska man till hundra procent följa restriktionerna så krävs fler lärare och det kan bli svårt att lyckas med. Särskilt som lärare i riskgrupper helst inte ska jobba.

Vad säger era medlemmar?

– Innan nedstängningen tänkte många lärare att det var klokt att stänga. Nu tycker många att det är helt ok att öppna, eller så tänker man att ”det är min plikt att ställa upp”, medan vissa tycker att det är för tidigt. Det är olika, vi har medlemmar i alla läger.

Trots att det finns frågetecken kring hur öppnandet av skolan ska genomföras i praktiken säger Terje Skyvulstad att facket i grunden har en bra dialog med myndigheterna, och att man jobbar tillsammans för att lösa situationen på bästa sätt.

– Vi har väldig respekt för de som kan smittskydd. Det kan inte vi, vi kan utbildning. Vi respekterade beslutet att stänga, såväl som att vi nu gradvis börjar öppna.

Den norska regeringens uttalade plan är att hela skolsystemet ska öppna igen innan sommarlovet börjar i slutet av juni. Huruvida det är realistiskt vill Terje Skyvulstad inte spekulera i.

– Jag kan inte tro varken det ena eller andra. Om det går bra eller inte beror på hur det här första steget går. Och hur det går med smittan i Norge. Men jag hoppas att smittspridningen inte blir stor och att eleverna kommer tillbaka. De saknar varandra och de saknar det vanliga livet, säger Terje Skuvulstad.

Kommentera