matematik
MATEMATIK

Nu koras skolornas bästa matematiker

På lördagen utses årets svenska mästare i matematik på gymnasiet. Finalen i Skolornas matematiktävling går av stapeln i Linköping och vinnaren får en inspirationsresa till Cambridge University.

Skolornas matematiktävling

Skolornas matematiktävling är en tävling i matematisk problemlösning för gymnasister som arrangeras varje år av Svenska matematikersamfundet.

Tävlingen är arrangerades för första gången 1961 och är Sveriges äldsta tävling i matematisk-naturvetenskapliga ämnen för gymnasieskolan. 

Läs mer på: www.mattetavling.se   

Skolornas matematiktävling är en tävling i matematisk problemlösning för gymnasister, som arrangerats varje år av Svenska matematikersamfundet. Tävlingen fyller en viktig funktion – genom åren har den motiverat många elever att upptäcka sitt intresse för matematik. Matematisk kompetens är dessutom något som efterfrågas i allt större utsträckning i samhället.

De 21 elever som placerade sig bäst i kvalet i september är nu redo för dagens final i Linköping. Tidigare års finalister har skördat framgångar för Sverige i internationella tävlingar som den Internationella matematikolympiaden, och nu senast i ”Baltic Way”, där några av årets finalister i Skolornas matematiktävling redan fått chansen att mäta sig mot internationell konkurrens och placerat sig på en stark femteplats.

Svante Berggren på internationella IT-gymnasiet i Skövde, är lärare till ett av de stora finalhoppen i årets tävling: Marko Proloscic. Marko placerade sig som en av de tre bästa i kvalomgången – detta trots att han kom till Sverige från Kroatien i somras och ännu inte lärt sig språket, och dessutom bara går i andra klass.

– Marko är den första eleven från vår skola som har nått finalen. Det märks att matematisk problemlösning och teori har haft stor fokus under hans tidigare skolgång. Den typen av matematisk teori är inte lika vanlig i svenska grundskolor, säger Svante Berggren.

Han menar att vi i den svenska skolan försöker motivera matematiken och göra den rolig och intressant genom att koppla den till andra ämnen. Men en svaghet är att vi är sämre på bitar som abstraktion, generalisering och att hitta mönster.

– Med Marko är det tydligt att han har ett annat förhållningssätt till ämnet matematik.

För Markos del har tävlingen redan lett till att han blev uttagen till svenska landslaget och fick tävla i den internationella tävlingen Baltic Way.

– Jag hoppas att finalen blir en boost för Markos självförtroende och att han får möjlighet att träffa jämlikar, som också drömmer om en framtid inom matematik eller fysik. Tävlingen ger också Marko en tidig kontakt med universitetsvärlden, då tävlingsdomarna är professorer och doktorander, vilket han kan ha nytta av i framtiden, menar Svante Berggren.

Inför tävlingen har Svante Berggren coachat Marko nån timme i veckan vid sidan om de vanliga lektionerna och försett honom med övningsuppgifter. Den största delen av arbetet gör Marko hemma, matematik är hans stora hobby.

Svante Berggren tycker att Skolornas matematiktävling motiverar matteintresserade elever.

– Den är ett jättebra redskap som ger oss som jobbar med matematikundervisning en möjlighet att lyfta vårt ämne och bryta oss lite fria från det här med våra kurs- och programmål, där matematiken är alltid är ett verktyg för något annat. Tävlingen gör det lättare att påvisa att ämnet matematik har ett egenvärde. Jag skulle gärna se fler mattetävlingar i Sverige, säger Svante Berggren.

marko_webb

Marko Proloscic.

svante-berggren

Svante Berggren.

Kommentera