tid_dom_0
Foto: Shutterstock
Fackligt

Ny dom: Förtroendearbetstid grund för a-kassa

Kan lärares förtroendearbetstid ligga till grund för a-kassa?
Ja, anser kammarrätten i Stockholm.
– Beslutet kommer få konsekvenser för våra medlemmar, säger LR:s chefsjurist Kristina Rollbäck.

Fallet gäller en lärare som sökt ersättning från Lärarnas arbetslöshetskassa, men först fått avslag, något tidningen Arbetet var först med att berätta om.

Kravet för ersättning är att man ska ha jobbat minst 80 timmar per månad, i minst sex månader. Enligt tidningen har den aktuella läraren uppgett att hon jobbat 17,5 timmars reglerad tid och fem timmars förtroendearbetstid, per vecka.

Att få räkna med förtroendearbetstiden var alltså avgörande för att läraren skulle uppfylla arbetsvillkoren.

Men Lärarnas arbetslöshetskassa ville inte räkna in den tiden, läraren överklagade då till förvaltningsrätten, som gick på a-kassans linje, och sedan till kammarrätten.

Och kammarrätten ger läraren rätt att räkna in förtroendearbetstiden.

– Det innebär att det här beslutet är starkt prejudicerande. Nu vet jag inte om de som förlorat – Lärarnas arbetslöshetskassa – har överklagat eller inte. I så fall ska det upp till högsta förvaltningsdomstolen, säger Kristina Rollbäck, chefsjurist på Lärarnas Riksförbund och tillägger.

–  Men mitt grundtips är att den här domen kommer att vinna laga kraft, även om jag inte kan veta helt säkert.

Fallet rör Lärarnas arbetslöshetskassa medan många medlemmar i Lärarnas Riksförbund istället är med i Akademikernas erkända arbetslöshetskassa. Men om domen vinner laga kraft kommer den få konsekvenser oavsett vilken arbetslöshetskassa man tillhör, säger Kristina Rollbäck.

– Vi har olika arbetslöshetskassor men det är klart att ett sådant här beslut kommer åberopas även av våra medlemmar i motsvarande situation, det kan vi konstatera. 

Kommentera