sverigekarta_pengar
Lön

Ny lönestatistik: Lägsta utveckling för lärare på flera år

Lönerna för Lärarnas Riksförbunds medlemmar ökade i genomsnitt med 2,6 procent i fjol.
Det är den lägsta löneökningen sedan 2012, enligt ny statistik.
– Det är oroväckande, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Mer om statistiken:

Efter att 160 kommuner rapporterat in det procentuella löneutfallet för lönerevisionen 2019 ligger löneutvecklingen för Lärarnas Riksförbunds medlemmar i genomsnitt på 2,6 procent.

Läs mer om statistiken, på Lärarnas Riksförbunds webbplats, här.

Nya siffror från Lärarnas Riksförbund visar att kommunalt anställda lärare knutna till fackförbundet i genomsnitt fick en lönehöjning på 2,6 procent under 2019. Det är den lägsta ökningen sedan 2012. 

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén bekymras över de nya siffrorna.

– Det är oroväckande att löneökningarna fortsätter mattas av i ett läge där lärarbristen är allvarlig. Vi ser också att det är stor skillnad mellan kommunerna och det handlar både om att det är välmående kommuner som inte satsar och mindre kommuner som förmodligen har dålig ekonomi som inte heller satsar. 

Den kommunen som har sämst löneutveckling enligt statistiken är Danderyds kommun, där ligger löneutvecklingen i genomsnitt på 1,67 procent. Samtidigt är andelen behöriga lärare i kommunen 81,2 procent, vilket är en av de högsta nivåerna i hela landet. 

– Jag blir lite oroad när jag ser välmående kommuner som Danderyd ligga längst ner i statistiken. Där har man en hög behörighetsgrad på lärarna. Jag tolkar det som att man på något sätt anser att man inte behöver satsa på lönerna.  

Desto positivare tongångar råder det i Trosa som ligger i topp med bäst löneutveckling – där ligger snittet på 4,4 procent. Strax bakom placerar sig kommuner som Storfors (3,9 procent), Ystad (3,8) och Östersund (3,8). 

Åsa Fahlén menar att spretigheten mellan landets kommuner visar att man inte lyckas ta det nationella ansvaret gemensamt. 

– Finansieringen nationellt fungerar inte. Det är ett strukturfel. Jag tycker att de här lånesiffrorna är ännu ett tecken som visar på behovet av en statlig inbladning och en statlig finansiering, säger hon.

Vad kan Lärarnas Riksförbund göra bättre för att lyfta problematiken framöver? 

– Vi försöker följa löneutvecklingen via våra ombud varje år, vi har massor av motioner och en proposition angående lön till vår kongress hur vi ska arbeta med frågan, säger hon. 

Kommentera