folkmassa

Foto: Shutterstock

Fackligt

Ny mätning: Så ser förtroendet ut för Lärarnas Riksförbund

Friluftsfrämjandet i topp och Kommunal i botten – så ser det ut när svenskarna rankar sitt förtroende för organisationer, visar en ny Sifo-undersökning. 
Lärarnas Riksförbund ökar – men ligger strax under genomsnittet.

Mer om undersökningen:

Sifo-undersökningen rankar 33 organisationer i Sverige som har bedömts av Kantar Sifos online-panel via 5 230 intervjuer.

Läs mer om ”Anseendeindex organisationer 2020” här.

 

Opinionsinstitutet Kantar Sifo mäter regelbundet svenska organisationer utifrån ett så kallat anseendeindex bland allmänheten. Indexet bygger bland annat på folkets förtroende, uppfattad kvalitet av tjänster och erbjudande samt hur framgångsrik organisationen uppfattas vara.

Årets lista toppas, precis som ifjol, av Friluftsfrämjandet som har ett anseendeindex på 64. Astma- och allergiförbundet ligger strax bakom på 60 och skuggas av Naturskyddsföreningen som ligger på 57.

Undersökningen i år visar att många fackföreningar stärker sitt anseende påtagligt. En av dessa är Lärarnas Riksförbund som har stärkts 9 punkter från 29 till 38.

”Det kan vara en effekt av coronakrisen då medlemstillströmningen till facken ökat, men också att vissa yrkesgrupper får ett stort stöd i samhället”, skriver Kantar Sifo på sin webbplats. 

Åsa Fahlén, förbundsordförande på Lärarnas Riksförbund, gläds åt ökningen i Sifo-undersökningen

– Det känns jätteroligt och viktigt. Det ligger ett enormt hårt arbete bakom de här siffrorna från hela förbundet. 

Vad är förklaringen bakom ökningen?

– Vi är synliga och vi har tydliga budskap. Man märker att vi står för någonting som vi tror på och som inte bara handlar om våra medlemmar, som naturligtvis är det viktigaste, utan att vi vill någonting som är bra för hela Sverige. Jag tror att vi uppfattas som seriösa. 

Hur viktigt är det att ni har ett gott anseende bland allmänheten?

– Det är viktigt. Vi som fackförbund vänder oss gentemot arbetsgivarna, riksdag och regering för att kunna driva vår politik. Möjligheten att kunna få igenom saker och ting som vi driver ökar om man har ett gott anseende. 


Källa: Kantar Sifo

Finns det något område där ni själva anser er ha brustit? 

– Den tuffa frågan, som är tuff för alla fackförbund, är villkorsfrågorna för våra medlemmar. Att få förbättringar i arbetsmiljöfrågan skulle jag säga framförallt. Den frågan är svår och den tar tid. 

Inom det området måste Lärarnas Riksförbund arbeta hårdare för att öka sin leverans, menar Åsa Fahlén. 

– Det är en insats som vi gör gemensamt genom hela förbundet. Ska vi lyckas med det måste alla, från mig själv som förbundsordförande ner till enskilde medlemmen, engagera sig tillsammans och driva frågan. Vi borde kunna åstadkomma mer i den här frågan. 

Genomsnittet för samtliga organisationer ligger på 40 i undersökningen och LR landar på 38. Vad kan ni göra bättre för att hamna över snittet nästa gång?

– Det är svårt att jämföra sig med andra organisationer. Jag kan tycka att den relevanta jämförelsen för oss är att se på fackföreningsrörelsen. Det är den jämförelsen som är relevant eftersom det är det området vi rör oss i, säger hon och tillägger:

– Det finns väl begräsningar i hur mycket anseende man kan få. Vi bedriver frågor där alla inte håller med. Det borde inte påverka anseendet, men jag misstänker att det gör det i alla fall. 

Lista: Anseendeindex organisationer 2020

Friluftsfrämjandet: 64

Astma- och Allergiförbundet: 60

Naturskyddsföreningen: 57

Hörselskadades Riksförbund: 55

Reumatikerförbundet: 49

Riksidrottsförbundet: 49

PRO: 47

LRF: 47

Saco: 46

SPF Seniorerna:  43

Neuroförbundet: 43

ABF: 42

Unionen: 40

Teknikföretagen:40

TCO: 39

Polisförbundet: 39

Elektrikerna: 38

Svenskt Näringsliv: 38

Lärarnas Riksförbund: 38

Ledarna: 38

Svensk Handel: 37

Vårdförbundet: 36

Företagarna: 34

Hyresgästföreningen: 31

Lärarförbundet: 31

Seko: 31

IF Metall: 29

Handels: 29

Almega: 27

Byggföretagen (fd Sv Byggindustrier): 25

LO: 25

Byggnads: 24

Kommunal: 22

 

Källa: Kantar Sifo

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm