unicef_loppis_melker_dahlstrand

Elever från Södra Latin i Stockholm arrangerade en loppis till förmån för Operation Dagsverke förra året.

| Foto: Melker Dahlstrand
Engagemang

Operation dagsverke – för Tanzania

Nu är det dags att anmäla skolan till Operation Dagsverke.
– Bristen på toaletter och rent vatten på skolorna hindrar hela Tanzanias utveckling, säger Lisa Ericson på Unicef. 

unicef_loppis_melker_dahlstrand
Foto: Melker Dahlstrand
Operation Dagsverke

Operation Dagsverke är en insamlings- och informationskampanj till förmån för skol- och utbildningsprojekt i andra länder. Högstadie- och gymnasieelever samlar in pengar genom att utföra arbete eller ett projekt under en dag.

Insamlingen sker vecka 21, eller 18–22 maj. Skolan väljer själv den dag som passar bäst.

2015 går pengarna till att förbättra tillgången till vatten och toaletter på ungefär 30 skolor i Tanzania.

Operation Dagsverke arrangeras av Unicef.

Här kan du läsa mer om projektet och se Unicefs informationsfilm som beskriver situationen i Tanzania på ett pedagogiskt sätt.

Här kan du anmäla din skola till Operation Dagsverke. 

Alla Tanzanias barn har fått tillgång till gratis skola, efter att en lagändring genomförts. Det har gjort att väldigt många elever börjat i skolan – men utbyggning av skolorna hänger inte med i utvecklingen. 

– Och det gäller särskilt tillgång till toaletter och rent vatten, säger Lisa Ericson, programansvarig för utbildning och delaktighet på UNICEF Sverige, som arrangerar Operation Dagsverke. Hon fortsätter:

– Det sitter tre-fyra elever i varje bänk på en skola som tar fler hundra elever. De delar på två toaletter som består av ett hål i marken, som varken har vatten eller dörr.

Eleverna tvättar därför inte händerna efter toalettbesöket. Något som gör att de blir sjuka och missar undervisning. Att toaletterna saknar dörrar och vatten gör dessutom att flickor med mens inte går till skolan en hel vecka varje månad.

– I Tanzania måste barnen klara varje utbildningssteg för att komma vidare i utbildningssystemet. Att de är sjuka och borta så ofta gör att de inte klarar alla steg. Det får enorma konsekvenser för deras liv, eftersom avsaknad av utbildning gör att det är svårt att ta sig ur fattigdomen i utvecklingsländer.

Istället gifter sig flickor tidigt och får barn. Och fattigdomsspiralen fortsätter.

– Bristen på toaletter och rent vatten på skolorna hindrar hela Tanzanias utveckling, säger Lisa Ericson

Det är bakgrunden till att årets insamling i samband med Operation Dagsverke går till just Tanzania. Förra året samlade svenska elever från över hundra skolor in hela 3,1 miljoner kronor, genom att klippa gräs åt grannen eller rent av arrangera konsert eller loppis på stan.

– Men det är inte bara en insamling. Eleverna får lära sig om situationen i landet och om mänskliga rättigheter.

Något som tenderar skapa engagemang hos eleverna.

– Kampanjen får positiva effekter på skolorna. Eleverna tycker att det är kul att komma på hur pengarna ska samlas in. Vi uppmanar dem också till att se hur tillgången till toaletter och fungerande hygien är på den egna skolan, säger Lisa Ericson.

Kommentera