syv_goteborg

Mia Strand, avdelningschef på arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg.

Syv

Ovanligt grepp för att rekrytera syv

Konkurrensen om att anställa studie- och yrkesvägledare är stenhård just nu. Marknaden har lett till att regionerna måste hitta på kreativa lösningar för att finna anställda.
I Göteborgs stad är det syvarna själva som ska vägleda potentiella kollegor.

Glöm traditionsenliga personliga brev och inskickade CV. I Göteborgs stad ska man rekrytera nya studie- och yrkesvägledare med en ovanlig rekryteringssatsning. I fokus för den nya kampanjen är det medarbetarna själva som finns med för att hitta nya arbetskollegor.

I rekryteringen kommer 33 syvare i Göteborgs stad att erbjuda vägledning för andra syvare. Det kan behövas när kampen om den nya arbetskraften är stenhård.

I rekryteringen kan man få direkt mejlkontakt med en redan yrkesverksam medarbetare, i stället för som det brukar vara i vanliga fall, att man går via chefen eller ett fackligt ombud. Senare under 2018 arrangeras ett event där man bjuder in sökande till att möta chefer, kollegor och se arbetsplatsen.

– Studie- och yrkesvägledare är en grupp som är enormt eftertraktad i dag. Vi kände att vi behövde hitta nya vägar att rekrytera ny personal och det landade i den här rekryteringskampanjen, säger Mia Strand, avdelningschef på arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg.

Ingen kan syv-yrket bättre än de som redan jobbar med det, menar hon.

– Det här är ett bra sätt att rekrytera tycker vi. Vi kände att det var ett bra sätt att involvera personalen i rekryteringen och möta sina framtida kollegor. Det är ett perfekt sätt att känna på hur arbetsgivarrollen ser ut, så det inte bara blir den här pappersansaökan. 

Hur ser syv-bristen ut i dag?

–  Den är enormt stor. Det är ett stort behov av att rekrytera just med tanke på att man märker att det är en viktig kompetens i samhället. Man förstår deras roll och vad de kan bidra med betydligt mer i dag, säger Mia Strand

Faktum är att hela 78 procent av landets chefer säger att de har svårt eller mycket svårt att hitta rätt personal, enligt tidningen Chefs rekryteringsundersökning från hösten 2016.

– Då vi tidigare har haft svårt att nå ut och rekrytera via traditionella platsannonser provar vi nu nya metoder. Mer konkret erbjuder våra 33 syvare personlig vägledning till andra syvare både via mail och ett Öppet hus den 17 januari. Målet med satsningen är att få potentiella sökande att tänka till kring sin egen karriär och samtidigt lyfta fram våra medarbetare och deras kompetens, säger Catarina Gustafsson, enhetschef på Göteborgs Stad arbetsmarknad och vuxenutbildning, i en skriftlig kommentar.

 

 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm