parlandeelever_nytt
Foto: Michael Nyström
Pärlar

På väg mot världsrekord

Koncentration, samarbetsförmåga och uthållighet. Det tränar eleverna på Väringaskolan i Sigtuna samtidigt som de bygger världens största pärlplatta. 

Sedan tidigt i höstas pågår ett rekordförsök bland Väringaskolans elever och idag ska världens största pärlplatta, föreställandes elever framför rådhuset i Sigtuna, vara klar. Skolans elever har pärlat för fullt för att blir klara, ibland på lektionstid men även på fritiden. Det var en förälder som kläckte idén och lärarna nappade. Efter viss tvekan.

– Ja, jag var lite skeptisk först. Har vi verkligen tid att göra en sådan sak? Men det är jag inte längre, arbetet har gett jättemycket, säger Anette Hagman, förstelärare på skolan som i år undervisar i matematik, svenska, SO och NO i en årskurs femma.

Ursprungstanken med projektet var att stärka samhörighetskänslan och samarbetsförmågan bland eleverna. Alla är med, från förskoleklass till årskurs sex. Men pärlandet har gett betydligt mer än så, berättar Anette Hagman.

– Eleverna har tränat sin uthållighet, sitt tålamod, koncentration och finmotorik till exempel. Det har varit bra även för de äldre eleverna har vi märkt. Mycket har kommit på köpet, tack vare pärlandet.

Man har också fått in projektet i undervisningen.

– Vi har använt det när det passat. I matematik har vi tagit fram uppgifter kopplade till pärlplattorna, vilket har passat utmärkt för femmorna. De har fått räkna ut hur många pärlor som går åt till olika plattor, beräknat areor och multiplicerat stora tal, till exempel.

Eleverna har också pärlat samtidigt som de lyssnat på UR-program i historia eller på skönlitteratur. Och så har man diskuterat innehållet efteråt.

– Det har varit  uppskattat, alla har klarat det väldigt bra att sitta och lägga pärlor samtidigt som de lyssnar. Det funkar bra att ha något i händerna när man lyssnar. Och vi kan inte ta hur mycket lektionstid som helst till att bara pärla.

Utan den initiativtagande föräldern som projektledare hade det dock inte fungerat säger Anette Hagman.

–Vi lärare hade inte kunnat göra allt runt om kring. Nu har föräldern skött logistiken och ett företag har bistått med material och sköter monteringen, säger hon.

Den första december kommer Guinness rekordbok och kontrollerar att elevernas pärlplatta på 40 kvadratmeter faktiskt är världen största. Och ett par dagar senare beger sig hela skolan till Arlanda och terminal 5, där tavlan ska hänga, för invigning.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm