Hjärngympa

Påskpyssel – kryss, knep och knåp hela helgen

korsord påsk

Från och med skärtorsdagen bjuder Skolvärlden på kryss, knep och knåp – med innehåll som uppdateras vare dag hela helgen.

Skolvärldens satsning på digitala korsord, sudoku och andra klurigheter fortsätter i påsk.
– Från och med skärtorsdag och en vecka framåt kommer du varje dag hitta nya utmaningar på sajten, säger chefredaktören Jonas Fond.

Det har varit en nyhetstät vinter och vår.

– Våra läsare kämpar så hårt i det dagliga arbetet i skolan och behöver själva en rast. Vi på Skolvärlden vill erbjuda en stunds avkoppling på sajten under påsklovet, säger Jonas Fond.

Han är noga med att påpeka att korsord inte bara behöver betraktas som ett tidsfördriv.

– Det är både kul och nyttigt. Det finns ju forskning, däribland en 44 år lång svensk studie, som visar att den här formen av stimulering av hjärnan minskar risken för demens, säger Jonas Fond.

Lägre risk att utveckla demens och alzheimer

Studien han syftar på är kvinnoundersökningen och H70-studierna i Göteborg, där 800 kvinnor följdes från 1968 till 2012, och deltagarna vid starten tillfrågades hur aktiva de är när det gäller olika hjärnstimulerande och fysiska aktiviteter.

Resultatet var slående när forskare vid AgeCap, centrum för åldrande och hälsa, på Göteborgs universitet publicerade en artikel i den ansedda vetenskapliga tidskriften Neurology.

– Kvinnor i gruppen med flest hjärnstimulerande aktiviteter hade 34 procent lägre risk att utveckla demens och 46 procent lägre risk att utveckla demenstypen Alzheimers sjukdom än kvinnorna med lägst antal hjärnstimulerande aktiviteter, oberoende av hur fysiskt aktiva de varit, sa Jenna Najar, läkare och doktorand från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, när studien presenterades.

Ett bra alternativ för avkoppling

Studien fann även att gruppen med högst fysisk aktivitet hade 52 procent lägre risk att utveckla demens orsakad av kärlsjukdomar, oberoende av hur mentalt aktiva de varit.

– En promenad med en liten paus i vårsolen för att lösa våra korsord i mobilen låter ju därför som en perfekt kombination. Även om jag rekommenderar det mest för att det är mysigt. Det funkar ju också med att läsa tidningen eller en god bok, säger Jonas Fond.

KLICKA PÅ BILDEN för att komma till Skolvärldens påskspecial med kryss och knåp.