dina_geraki

Dina Geraki är Årets språkliga eldsjäl 2020.

| Foto: Privat och Lina Alriksson
Utmärkelse

Prisade modersmålsläraren: ”Inget jag förväntat mig”

Hon bryr sig helhjärtat om både kollegor och elever. Dina Geraki är Årets språkliga eldsjäl 2020.
– Det känns jättefint, säger hon.

Årets språkliga eldsjäl

Juryns motivering: 

  • ”Årets språkliga eldsjäl bryr sig om elevens situation och tror på eleven. Dina ställer krav på att eleverna ska jobba hårt samtidigt som hon i positiv anda peppar dem. Det är en person som brinner för sitt uppdrag med ett stort engagemang. Med tydliga förväntningar stöttar och hjälper Dina eleverna. När man läser nomineringen känner man den värme och det engagemang hon besitter. Hon bryr sig helhjärtat om både kollegor och elever.”

Läs mer om Årets språkliga eldsjäl här.

För att uppmärksamma det viktiga arbete som modersmålslärare gör runt om i landet har Lärarnas Riksförbund tillsammans med ILT Inläsningstjänst instiftat priset Årets språkliga eldsjäl.

Utmärkelsen delas ut i samband med Skolans dag och i år är det modersmålsläraren och studiehandledaren Dina Geraki på Castello grundskola i Järla Sjö i Stockholm som prisas.

– Det här var inget jag förväntat mig, men det känns jättefint, säger hon.

Dina Geraki har undervisat i över 30 år. Hon beskrivs som en lärare som brinner för sitt uppdrag och helhjärtat bryr sig om både kollegor och elever. I motiveringen till priset står även att läsa att hon med tydliga förväntningar stöttar och hjälper sina grekisktalande elever.

– Modersmålet är jätteviktigt för att barnen ska kunna kommunicera med sina släktingar och familjer. Att grekiska dessutom har vissa likheter med bland annat svenska gör att eleverna har nytta av kunskapen på flera sätt.

Enligt din kollegas nominering är du ”född till att vara en språklig eldsjäl” – vad har du för tips för att lyckas med undervisningen?

– Att motivera både föräldrar och elever. Enligt mig handlar språkinlärning inte bara om bokstäver utan också om en skapande verksamhet där konst, mat, musik, tv och sagor får ta plats.

Hur kommer du att fira det här?

– Min barn kommer att bjuda mig på champagne ikväll.

Helena Linge, förbundssekreterare i Lärarnas Riksförbund, understryker vikten av att uppmärksamma modersmålslärarna i den svenska skolan.

– Modersmålslärarna utgör en viktig brygga mellan elevens modersmål och undervisningen i övrigt. Modersmålsundervisningen ger eleverna en viktig grund att bygga vidare på och skapar förståelse för vidare språkinlärning, säger hon.

Kommentera