Tillsyn

Privata utbildningsföretag granskas

Nu ska Skolinspektionen granska de privata företag som driver vuxenutbildning och sfi. Misstanke om glädjebetyg är en orsak.

Ett tiotal av de företag som anordnar vuxenutbildning och svenska för invandrare (sfi) av arbetsförmedlingen och andra statliga myndigheter ska nu granskas av Skolinspektionen. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Anledningen till granskningen är de misstankar som finns om att det finns privata utbildningsanordnare som släpper igenom elever för lätt. Helt enkelt för att få högre inkomster.  

– Systemet bygger på förtroende för utövarna. Finns det inte tillräckliga kontrollmöjligheter öppnar man vägen för företag som är ute efter lättförtjänta pengar, säger Ann-Marie Begler till Dagens Nyheter.

2011 fick privata utbildningssamordnare rätt att sätta betyg och det är Skolinspektionen som utfärdar den rätta och kan dra in den igen om företaget inte följer reglerna.

När Skolinspektionen väljer vilka företag som ska granskas kommer man utgå företagens rörelsemarginal eftersom en hög rörelsemarginal kan vara ett tecken på att utbildningen inte får tillräckliga resurser. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm