mattebild
Foto: Shutterstock

Projekt ska lyfta matteundervisningen

144 miljoner kronor för bättre matematik.
Så mycket pengar har Skolverket beviljat till totalt 377 matteprojekt runtom i landet.
Bjuv får över 2,4 miljoner.
- Verkligen välkomna pengar, säger kommunens pedagogiska samordnare Margareta Olsson.

Här är projekten som fått pengar

377 matematikprojekt får dela på 144 miljoner kronor. Här är samtliga projekt som blivit beviljade pengar (extern länk):
http://www.skolverket.se/sb/d/3364/a/20055

Skolverket fick in över 1600 ansökningar och 377 av dessa har nu fått klartecken. Totalt omfattas över 5 000 lärare och 90 000 elever i grundskolan av matematikprojekten som blivit beviljade pengar.
– Det är glädjande att så många sökt och att intresset har växt inför den här andra ansökningsomgången. Det handlar om en ökning med 50 procent, säger Anders Palm, projektledare på Skolverket, i en kommentar.
Syftet med satsningen är att höja kvaliteten på matematikundervisningen i grundskolan.
Projekten som godkänts handlar bland annat om studiecirklar, fortbildning och workshops inom matematik, att elever ska få skapa egna ”matteboxar”, att matteverkstäder ska byggas upp och anamma att den framgångsrika japanska ”lesson study”-metoden.

Bjuv vinnare

En av kommunerna som beviljats mest pengar är skånska Bjuv, som får över 2,4 miljoner kronor för sitt projekt, som omfattar nästan 1400 elever i hela grundskolan.
– Det känns jätteroligt! Vilken present, säger kommunens pedagogiska samordnare Margareta Olsson.
Kommunen har alltför många elever som lämnar grundskolan utan godkänt betyg i matte. Skolinspektionen har konstaterat att Bjuv behöver ska till ”kraftfulla åtgärder” för att uppnå målen.
– Det är verkligen välkomna pengar. Vi kommer att sätta igång med arbetet redan nu under våren och leta efter personer som vill bli matematikutvecklare, säger Margareta Olsson.

Kommentera