Politik

Regionträffar ska forma skolstyret

Gustav Fridolin bjuder in 3 000 kommunala företrädare och skolaktörer från hela landet till träffar om det delade ansvaret skolan.

Mötena har fått namnet ”Vårt gemensamma ansvar – så ger vi alla elever en bra skola” och ska hållas mellan 16 januari och 22 maj i vår.

– Det är dags att stat och kommun tar gemensamt ansvar och slutar skylla på varandra. Aldrig tidigare har så många kommunstyren, av olika politisk färg, varit valda på samma löfte – att lösa skolans problem. Ska vi lyckas med det måste vi arbeta tillsammans, säger Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.

Till aftonbladet säger utbildningsministern att regeringen med den här satsningen skickar en signal till kommunerna att man nu är beredda att samarbeta. 

Målsättningen är att vända den negativa skolutvecklingen inom sex år.

– På enskilda skolor kan man vända trenden snabbt, på bara ett eller några läsår. För ett helt skolsystem tar det längre tid. Där pratar det globala analysföretaget McKinsey i sina utvärderingar om att det tar ungefär sex år. Det är så klart en målsättning som vi har, säger han till tidningen i en kommentar.

Kommentera