Lärarlegitimation

Sen legitimation ger sämre lön

Det blir inget lönepåslag för de lärare i Nyköping som inte fått sin legitimation i tid.
– Jag tycker det är bedrövligt, säger Anders Almgren, vice förbundsordförande på Lärarnas Riksförbund. 

Kommunanställda lärare som har lärarlegitimation i Nyköping får i år lönepåslag. Men det får inte de som fortfarande väntar på att få sin legitimation från Skolverket.

Lärarnas Riksförbund tycker att det är bra att med extra pengar för de som har legitimation, men menar att man bör ta hänsyn till att många inte fått legitimationen i tid, skriver Sveriges Radio. Väntetiden för att få ut sin lärarlegitimation från Skolverket är just nu ett år.

– Jag tycker det är bedrövligt om man som lärare väntar på en legitimation som man med stor sannolikhet kommer få, och sedan hamnar i kläm mellan en myndighet och en arbetsgivare. Det här är en arbetsgivare som inte förstår någonting alls, säger Anders Almgren, som är vice förbundsordförande på Lärarnas riksförbund, till Sveriges Radio.

Att få lönepåslaget retroaktivt, som Lärarnas Riksförbund förordar, är inte aktuellt, enligt Krister Pettersson, chef för Barn- och utbildningsdivisionen i Nyköping, skriver Sveriges Radio.

Lärare som är fast anställda har en chans att förhandla upp sin lön först i samband med lönerevisionen nästa år. Vikarier kan däremot göra det så fort de fått sin legitimation, eftersom de då har möjlighet att bli tillsvidareanställd. 

Kommentera