goteborg_distans

”Många fick reda på de nya rekommendationerna först när de lästa om dem i tidningen”, säger Gunilla Rist, huvudskyddsombud för LR i Göteborg. Bilden är ett montage.

| Foto: Shutterstock.com
Corona

Rasar mot sent beslut om distans: ”Lärare känner sig uppgivna”

Alla skolor i Västra Götaland bör övergå till distansundervisning från med måndag morgon. Beskedet kom från smittskyddsenheten på söndagskvällen, och beskrivs som både olyckligt och bekymrande av Lärarnas Riksförbund.
– Flera lärare känner sig uppgivna och förbannade, säger huvudskyddsombudet Gunilla Rist.

Rapporter om smittspridning på fjällorterna och förekomst av den brasilianska virusmutanten i Region Gävleborg har fått smittskyddsenheten i Västra Götaland att tänka om.

Sent på söndagskvällen kom beskedet från smittskyddsenheten att alla högstadie- och gymnasieskolor i Västra Götalandsregionen bör bedriva distansundervisning i en vecka efter sportlovet. För de skolor som har sportlov under vecka 8 gäller rekommendationen alltså vecka 9 – men i Göteborg, vars sportlov avslutades under söndagen, innebär beskedet att skolorna rekommenderas att övergå till att undervisa på distans redan under måndagen.

– Det kom sent i går kväll, men vi har inte fått informationen förrän nu på morgonen. Jag kan bara säga att det är olyckligt att det kommer så sent till att börja med, säger Axel Darvik (L), skolkommunalråd i Göteborg och ordförande i grundskolenämnden, till Göteborgs-Posten.

Gunilla Rist.

Gunilla Rist. | Foto: Privat

Det sena beslutet ifrågasätts också av Gunilla Rist, som är huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Göteborg. Hon berättar att den bristande framförhållningen gjort att föräldrar inte nåtts av informationen utan skickat barnen till skolan. Några elever har sedan fått vända hem igen, andra kommuner har väntat med att fatta beslut och låtit eleverna vara i skolan under måndagen.

– På vissa skolor kommer man att släppa hem eleverna först efter lunch, vilket innebär att karantänen efter sportlovet inte kommer att få avsedd effekt eftersom eleverna hinner träffa varandra och eventuellt sprida smitta, säger Gunilla Rist till Skolvärlden.

Situationen har gjort att lärare upplever en brist på förståelse och respekt för att deras arbete kräver framförhållning, fortsätter hon.

– Flera lärare känner sig uppgivna och förbannade. Många fick reda på de nya rekommendationerna först när de lästa om dem i tidningen.

Lärare och elever behöver datum att förhålla sig till.

Gunilla Rist påpekar att det inte är själva beslutet som kritiseras. Åtgärderna för att minska risken för smittspridning är bra och nödvändiga, men rekommendationerna kunde ha förmedlats tidigare och ha en tydligare plan.

– Vi tycker naturligtvis att det är bra att våra medlemmar inte utsetts för smitta, men samtidigt är ryckigheten som drabbat framför allt högstadiet bekymrande. Jag förstår att alla gör så gott de kan, men det är ingen överraskning att folk reser på sportlovet. Att de tidigare beräkningarna inte verkar ha tagit hänsyn till detta är därför väldigt olyckligt.

I Göteborg har undervisningsmetoderna på högstadiet varierat. Under vissa perioder har det varit enbart fjärr- och distansundervisning, andra perioder har lektionerna bedrivits i skolans lokaler. Omställningarna har tärt på både lärare och elever, enligt Gunilla Rist.

– Om det krävs snabba åtgärder kan man i alla fall se till att det inte blir så ryckigt. Eftersom gymnasieskolorna i Göteborg har beslutat om att bedriva distansundervisning ändå fram till den 14 mars borde det också vara möjligt på högstadieskolorna. Hellre att man stänger ner ordentligt och låter alla skolor övergå till distansundervisning under en längre period än att de tvingas hoppa fram och tillbaka. Både lärare och elever behöver datum att förhålla sig till, säger hon.

På grund av att det aktuella beskedet meddelades sent kommer Axel Darvik under måndagen att fatta ett ordförandebeslut som innebär att de berörda skolorna i Göteborg kan övergå till distansundervisning först under tisdagen, rapporterar Göteborgs-Posten.

Åsa Fahlén

Åsa Fahlén | Foto: Jennifer Glans

– Vi kommer följa smittskyddets rekommendation och övergå helt till distansundervisning på högstadiet. I dag erbjuder vi växelvis distansundervisning och det kan vara så att vissa skolor fattar lokalt beslut redan i dag, de har mandat att styra över sitt eget schema, säger han till tidningen.

”Vi är medvetna om att flera skolor kan behöva en eller några dagar att ställa om”, skriver Västra Götalandsregionen i sitt pressmeddelande. Det finns dock inga rekommendationer om provtagning eller hemkarantän enbart på grund av resor inom landet, rapporterar TT.

– Tidigare i veckan har man funderat på vad som händer nu under sportlovet och om man ska övergå till distans. Om man varit ute tidigare hade informationen hunnit nå ut. Det är inte heller möjligt för skolor att ställa om med så kort varsel, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund, till nyhetsbyrån.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm