klassrum_larare_sjukl
Arbetsmiljö

Sjukfallen ökar bland lärare efter sommarlovet

När höstterminen startar ökar antalet nya sjukfall bland lärare kraftigt. 
I vecka 33 är antalet nya sjukfall tre gånger fler än en genomsnittsvecka för yrkesgruppen, visar ny statistik.
– Det här är bara början, säger Lars Santelius, huvudskyddsombud på Lärarnas Riksförbund.

Mer om statistiken:

Sammanställningen från AFA Försäkring är baserad på 308 889 långvariga sjukfall (90 dagar eller längre) som beviljats ersättning från AFA Försäkrings avtalsgruppförsäkring AGS och avtalsgruppförsäkring kommun/landsting AGS-KL. Statistiken, som gäller för femårsperioden 2014–2018, är hämtad ur AFA Försäkrings skadedatabas.

Sommarledigheten tog slut för de flesta av landets lärare under vecka 32 och vardagen är igång med allt vad det innebär.  

Enligt statistik från AFA Försäkring är det just den här tiden på året då antalet nya sjukfall ökar som allra mest. Antalet nya sjukfall för lärare och skolledare är tre gånger fler i vecka 33 än en genomsnittsvecka för den yrkesgruppen.

– Ökningarna av sjukfall gäller för de flesta yrken, men just lärarna och skolledarna sticker ut med fler nya sjukfall än övriga yrken. De nya sjukfallen bland lärare och skolledare under vecka 33–35 står för 13 procent av alla nya sjukfall under året för yrkesgruppen. Motsvarande siffra för alla yrkesgrupper är 8 procent, säger Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen på AFA Försäkring, i ett pressmeddelande.

Lars Santelius, huvudskyddsombud på Lärarnas Riksförbund (LR) Stockholm och lärare vid Kungsholmens grundskola, ser allvarligt på siffrorna som presenteras.

– Jag befarar att siffrorna som de går ut med bara är början. Jag hade nyligen kontakt med en lärare som hörde av sig under uppstartsveckan som var helt bedrövad, och på gränsen att bryta ihop, över att förutsättningarna hade försämrats så kraftigt på grund av neddragningar av ekonomiska skäl. Hon var så mentalt slut att hon redan innan eleverna kom att det lät som att man pratade med en lärare som befann sig i slutet av november, säger han. 

Enligt AFA Försäkring utgörs hela 60 procent av sjukfallen för lärare med en psykisk diagnos.

– Det handlar om utmattning, utbrändhet, stress och ångest över att inte vara tillräcklig som jagar oss mest i vardagen, säger Lars Santelius.

Irene Ziverts är biträdande kommunombud och huvudskyddsombud för LR i Stockholm blir något överraskad över att det är just i vecka 33 som antalet nya sjukfall ökar.

– Jag blir lite förvånad eftersom det rör sig om en vecka innan eleverna kommer. Det kan vara så att det blir ett stresspåslag att planera allt på skolan inför elevernas ankomst. Samtidigt ser vi nu på min skola, Eriksdalsskolan, att vi ska härbärgera massa elever från Storkyrkoskolan, på grund av att de ska bygga om där. Det har inneburit massor av flyttande, mer arbete för oss samtidigt som det är trängre på skolan. 

Vad behöver göras för att vända den här utvecklingen? 

– Vi måste ha förväntningar på oss som ligger i linje med vad de resurser och förutsättningar vi har att mäkta med inom ramen för uppdraget. Det går inte att ställa högre krav på oss och det går inte att fler lärare måste bli effektivare i sitt arbete, det kommer inte hålla, säger Lars Santelius.

Irene Ziverts:

– Det finns många förslag på vad som man kan göra för att lärare inte ska bli sjuka. Det behövs bland annat en minskad dokumentation och en förbättrad arbetsmiljö. Lärare är väldigt pressade i dag på de punkterna.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm