komvux_studier_vuxna_lektion_bok_stor
Komvuxsatsning

Ska ge alla rätt till komvux

Regeringen föreslår att alla ska ha livslång rätt till vuxenutbildningen. Det innebär att det blir enklare att byta yrkesbana och kan minska arbetslösheten tror Katariina Treville på LR, som välkomnar satsningen.

När alliansen 2006 drog ner på vuxenutbildningen med 600 miljoner kronor årligen, protesterade Lärarnas riksförbund.

Nu föreslår regeringen att återinföra nästan lika mycket pengar, 537 miljoner kronor årligen, till vuxenutbildningen. Det skriver gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) i en debattartikel i DN. Förslaget har stöd från Moderaterna.

– Det här är fantastiskt bra, säger Katariina treville, utredare på Lärarnas riksförbund med fokus på gymnasiefrågor och vuxenutbildningen.

Syftet är att alla i landet ska ha rätt till vuxenutbildning, oavsett var man bor.  

– Om och vad man får studera på komvux har berott på kommunernas ekonomi och resurser. Och kommunerna har inte alltid något att erbjuda tyvärr. 

Var femte person i åldern 20–34 år, motsvarande 340 000 personer, saknar i dag fullständig gymnasieutbildning. Nu ska alla vuxna enligt förslaget ges rätten att läsa in grundläggande såväl som särskild behörighet på komvux, till universitet, högskola och yrkeshögskola.

– Det är en stor och viktig förändring som innebär hållbarhet, kan bidra till minskad arbetslöshet och kommer ge ökad möjlighet att byta yrkesbana mitt i livet.

– Arbetsmarknaden är väldigt föränderlig i dag. Många jobb som finns nu kanske inte finns om tio år. Att ha möjligheten till att byta yrkesbana är därför i det närmaste nödvändigt, säger Katariina treville.  

Rättigheten till vuxenutbildningen väntas kunna omfatta tiotusentals personer. Men med det kommer även behov av satsningar på de som ska göra jobbet, menar Katariina treville.

– Lärarna. Om det här ska bli bra måste man också satsa på lärarna. Vuxenutbildningen omfattas till exempel inte av lönesatsningen på tre miljarder, så därför behövs en särskild lönesatsning där. Det behövs inte minst för att få fler att bli lärare, vilket kommer att behövas, säger hon.

I dagarna går förslaget ut på remiss. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm