musikhjalpen_2018

Musikhjälpen 2018 på Stortorget i Lund 
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Musikhjälpen

Skolan kraftsamlar för allas rätt att funka olika

Från 3 miljoner 2008, till 74 miljoner förra året. Varje år sedan starten har Musikhjälpen slagit rekord. I år kommer flera initiativ från skolans värld. 

När Musikhjälpen i år firar tio år står glasburen på Stortorget i Lund och det är Farah Abadi, William Spetz och Daniel Adams-Ray som leder maratonsändningen i radio och tv. 

Temat för 2018 är ”Alla har rätt att funka olika”. Människor med funktionsnedsättning är en av världens mest diskriminerade grupper med sämre tillgång till vård, stöd – och utbildning. Uppskattningar visar att 9 av 10 barn med funktionsnedsättning inte går i skolan. 

Men även i Sverige kan situationen förbättras, menar nyutexaminerade specialpedagogen Mariah Harnesk. Hon jobbar idag på Hökensåsskolan i Tidaholm men träffar regelbundet några av studiekamraterna från Stockholms Universitet som nu är utspridda över landet:

– Vi pratar ofta om barn och unga med funktionsvariationer och hur vi kan arbeta på bästa sätt för att skapa en tillgänglig lärmiljö. 

När årets tema annonserades kändes det därför självklart att gänget skulle starta insamlingen ”Specialpedagogerna”. 

– Temat kom så nära – det här är barn jag arbetar med dagligen, berättar hon. 

Även Hanna Grinde som arbetar som studie- och yrkesvägledare på Centralskolan i Arvika kände att ”Allas rätt att funka olika” låg nära hjärtat. 

– Jag träffar ju barn och ungdomar varje dag som vill så mycket men känner att de hindras av sitt funktionshinder. Det blir så uppenbart hur viktigt det här är när inte ens vi som lever i Sverige når ända fram i de här frågorna, förklarar Hanna Grinde. 

Genom gruppen ”Syv forum Sverige” på Facebook startades insamlingen ”Studie och yrkesvägledarna för allas rätt att funka olika”. 

– Tidigare år tror jag att insamlingen i gruppen har fått in 7000-8000 kronor. Vi får se vad det blir i år. 

Även Lärarnas Riksförbund har samlat in pengar till Musikhjälpen under flera år, i år genom insamlingen ”Lärarnas Riksförbund lärarehjälper” som i skrivande stund är uppe i över 20 000 kronor.

– De här frågorna ligger så nära för oss som jobbar som lärare. Vi vet hur viktig utbildningen är för möjligheterna att klara sig vidare i livet, så att hjälpa fler barn och unga att komma ifrån fattigdom och utsatthet känns självklart. Varenda bidrag gör skillnad, säger Sara Svanlund som är vice ordförande i Lärarnas Riksförbund. 

Kommentera