Debatt

”Skolborgarrådet har ingen koll på friskolorna”

Debatt Att privata företag utnyttjar alla tillfällen att göra vinst är väl inget man precis blir förvånad över. Men att de politiker som infört detta system verkar nöja sig med att "inte ha en aning", gör att jag blir lite arg. Det skriver gymnasieläraren Göran Drougge. 

Oavsett om det är en kommunal skola eller en friskola måste skolorna följa skollagen. I skollagen står det att alla elever har rätt till en likvärdig utbildning, något som har betonats av Skolverket i flera rapporter på senaste tiden. Hur kan det då komma sig att den ansvariga skolpolitikern i Stockholm kan skryta med att han inte har en aning om hur det ser ut i friskolorna? 

I en artikel i DN (141122) uttalar sig skolborgarrådet Olle Burell när det gäller frågan om tillgång på elevdatorer i Stockholms skolor: ”Och i friskolorna har vi ingen aning om hur det ser ut, det är säkert stora skillnader där också.”

I Stockholm är 26 procent av alla grundskolor och 53 procent av alla gymnasier friskolor. En stor del av dessa är vinstdrivande företag som har som affärsidé att göra privata vinster av de skattepengar som odelat borde gå till elevernas utbildning.

Att privata företag utnyttjar alla tillfällen att göra vinst är väl inget man precis blir förvånad över. Att vinstjakten, konkurrensen och korruptionen (till exempel vid betygssättning) sedan leder till stora skillnader i olika skolors utbildning är även det en förväntad effekt. Men att de politiker som infört detta system där skolvärlden blivit en vinstgenererande lekskola verkar nöja sig med att ”inte ha en aning”, gör att jag blir lite arg.

/Göran Drougge, gymnasielärare Stockholm

Kommentera