conny_lindgren_web

– Det här är tankeväckande och nyttigt för barnen, säger SO-läraren Conny Lindgren, Björksätraskolan.

#eleverhjälper

Skolelever hjälper flyktingar

Med kaffefilter som insamlingsbössa samlar en skolklass i Sandviken pengar till flyktingar. Det är ett exempel bland många klasser som runt om i landet har insamlingar inom ramarna för uppropet #eleverhjälper.

De senaste dagarna har många initiativ uppstått runt om i Sverige för att hjälpa de som är på flykt från kriget i Syrien.

Nu mobiliserar sig även skolbarnen. Tankesmedjan Skolsmedjan startade uppropet #eleverhjälper – inspirerade av Nya Malmö Latin som bidrar till fotbollsklubben Malmö FF:s insamling till barn på flykt.

Skolsmedjan uppmuntrar i sociala medier skolor att be alla elever skänka en krona var, som sedan skickas till valfri hjälporganisation.

Och gensvaret är stort. Bland de många skolor som under haschtaggen #eleverhjälper på Twitter meddelat hur mycket de lyckats samla in återfinns klass 9a på Björksätraskolan i Sandviken. De har fått ihop 1200 kronor som ska skänkas till Radiohjälpen.  

– Vi samlade ihop pengarna i ett kaffefilter faktiskt, säger Conny Lindgren, SO-lärare på Björksätraskolan, som berättar att flera av skolbarnen valt att skänka hela sin veckopeng.

– Det här är tankeväckande och nyttigt för barnen, och de har varit riktigt engagerade. Jag tror att det är viktigt att de får med sig solidaritetstanken in i vuxenlivet. 

Conny Lindgren menar att flyktingsituationen är fruktansvärd och ser det som självklart att hjälpa till.

– Dessutom har vi en skola med omkring 25 procent nyanlända numera. Då känns det ännu mer aktuellt, säger han.

Enligt Conny Lindgren är verkligt engagemang dessutom ett lämpligt sätt att få in omvärlden i undervisningen – något som Skolsmedjan också uppmuntrar till.

– Det är viktigt att ge en ordentlig bakgrund till den här typen av situationer. Jag gick igenom vad som hänt i Syrien och södra Europa och förklarade varför människor flyr – betonade att ingen gör det frivilligt. Här får man också in tanken om att hjälpa till när vi kan, att vi är medmänniskor. Sen kan man ödmjukt och försiktigt börja prata om insamling.

Schillerska gymnasiet i  Göteborg, Henåns skola i Orust och Bockstensskolan i Varberg är ytterligare några exempel på skolor som samlar in pengar.

Kommentera