Första partiledardebatten

Skolfrågan glömdes bort

Mindre än fem procent av inledningsanförandena ägnades åt skolan när partiledarna möttes i den första debatten efter valet. Trots att skolan var en av de allra viktigaste valfrågorna. Det skriver Svenska Dagbladet.

Skolan var en het fråga under hela valrörelsen. Men när partiernas företrädare möttes i den första partiledardebatten efter valet ägnades mindre än fem procent av inledningsanförandena åt skolan. Och när skolfrågan väl lyftes handlade det i princip bara om vinster i välfärden med anledning av måndagens överenskommelse mellan S, V och Mp. Frågan om kunskapsresultat nämndes inte överhuvudtaget, skriver Svenska Dagbladet som granskat debatten.

Lite bättre blir det om man räknar in replikerna men även då var perspektivet vinster i välfärden. 

I artikeln i Svenska Dagbladet intervjuas bland annat Göran Bostedt, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, som tycker att det är anmärkningsvärt att skolan fick så lite utrymme.

– Man kan egentligen inte säga något om värderingen av en fråga utifrån hur många gånger den nämns – men jag kan ändå inte låta bli att reagera över att skolan inte blir föremål för fortsatt intensiv och prioriterad diskussion. De problem som partierna pekade på under valrörelsen och den mycket starka markering av skolans område som politikområde och vad man vill för framtiden, den problembilden borde rimligen vara kvar även nu, säger han till tidningen.

Kommentera