Förebyggande arbete

Skolverket och SKL tar fram utbildning i kvinnosyn

Regeringen ger Skolverket och SKL i uppdrag att ta fram utbildningsprogram för att ändra synen på maskulinitet och normer i samhället. Unga män ska utbildas till en bättre kvinnosyn och det ska bli lättare att straffa näthatare.

Efter övergreppen i Köln, Kalmar och på festivalen We are Sthlm sätter regeringen in nya åtgärder. Jämställdhetsminister Åsa Regnér har gett Skolverket och sveriges kommuner och landsting (SKL) i uppdrag att arbeta fram en utbildning som ska ändra synen på maskulinitet och normer i samhället och därigenom motverka mäns våld och sexuella övergrepp mot kvinnor, rapporterar Aftonbladet.

– Vi måste se till att slaget inte utdelas eller våldtäkten inte sker, säger Åsa Regnér till tidningen. 

Hur regeringen ska gå vidare med programmet mer konkret kommer presenterar senare i vår, men med anledning av den debatt som rasat kring de grupp-övergrepp som begåtts påpekar både Åsa Regnér och inrikesminister Anders Ygeman att utbildningen inte riktar sig till personer med någon viss bakgrund, utan till alla män.

– Det är inte så att sexuella trakasserier kommer med flyktingar, det har vi en alldeles egen tradition av tyvärr. Det är ett brott som har förekommit hela vägen. Men det är klart att kvinnorörelsen i Sverige har gjort jättestora framsteg och kommer man från en helt annan kontext så måste vi ha en introduktion i Sverige där vi pratar om jämställdhetsfrågor, öppenhet och sexualitet, säger Anders Ygeman.

Kommentera