slojd
Fortbildning

Slöjdfokus i Skåne

För andra året i rad går fortbildningsdagen "Slöjdfokus" av stapeln i Kävlinge, Skåne. Över 240 slöjdlärare deltar, och nytt för i år är att även skolledare är välkomna att lära sig mer om slöjd.

För ett år sedan startade Jan-Peter Göransson ”Slöjdfokus” som en reaktion på att det inte fanns någon vettig fortbildning för slöjdlärare. Nu är det dags igen. Under en dag hålls föreläsningar, workshops och seminarier i ämnet slöjd. Antalet platser har ökat och ett nytt ”rektorsspår” finns med.

– Det är högre tryck i år. Lärarplatserna var fullbokade redan för ett par månader sen, säger Jan-Peter Göransson till Skolvärlden.

Intresset från skolledarhåll har varit mer blygsamt: 12 stycken har anmält sig.

– Så länge de är en grupp som kommer så är jag nöjd. Det är en viktig sak att ge rektorer och skolledare mer kunskap i och om slöjdämnet. Och om de som kommer i år blir nöjda kommer det säkert fler nästa år, säger Jan-Peter Göransson.

Samtidigt säger han att ambitionen med utbildningsdagen inte är att bli så stor som möjligt utan att den ska bli så bra som möjligt. Han har satt upp fyra grundläggande mål:

1. Låg kostnad: Han vet att det är många som inte får lov att åka på dyra fortbildningar.

2. Nätverkande: Slöjdlärare kan ofta vara ensamma på en skola, och en del av kvaliteten med Slöjdfokus ska vara möjligheten att få knyta kontakter och diskutera fritt med kollegor.

3. Inspiration: Workshops erbjuder möjligheten att prova på nya tekniker.

4. Idéellt: Jan-Peter Göransson plockar inte ut några pengar alls ur verksamheten. Eventuellt överskott går till att finansiera nästa års upplaga.

Rektorerna som kommer får ta del av samma inledande föreläsning om slöjden och läroplanen som lärarna, därefter delas grupperna.

– De får också jobba lite med händerna, och sedan hålls ett seminarie där de kan diskutera slöjdrelaterade frågor, säger han.

Storleken begränsas av det faktum att hela arragemanget genomförs idéellt. Det är också därför arrangemanget endast riktar sig till Skåne – resten av landets slöjdlärare får helt enkelt inte plats.

– Jag får inte en krona för detta. Men jag lyckas ge 200 lärare en fortbildning, och jag hoppas att flera startar upp sina egna  alternativ.

Jan-Peter Göransson berättar att kollegor i Borås, Göteborg, Stockholm och Norrköping som bäst undersöker möjligheterna att starta egna ”Slöjdfokus”.

– Jag hjälper dem på alla sätt jag kan. Jag hoppas att det sprider sig i landet, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm