teknikcampen

Svetsning var en av de aktiviteter som deltagarna på Teknikcampen fick testa på.

Teknikcampen

Sommarläger för tekniktjejer

Teknikcollege arrangerade sommarläger för teknikintresserade tjejer i Göteborgsområdet.
– Här blir de starka tillsammans, säger processledare Pernilla Öhberg.

Teknikcampen

Teknikcampen arrangeras av Teknikcollege, som har gymnasiala och eftergymnasiala tekniska utbildningar i samarbete med teknik- och industriföretag.

På sommarlägret Teknikcampen får tjejer från högstadiet prova på olika yrkesroller inom teknikområdet och träffa förebilder och likasinnade. 

De svenska teknikutbildningarna rekryterar för få tjejer. Därför arrangerades sommarlägret Teknikcampen i Göteborgsområdet i mitten av juni – bara för tjejer i högstadiet.

– De har inte haft samma möjligheter att lära sig och skaffa självförtroende inom teknikområdet som killarna. Det gör att de backar och bli osäkra och vägen till tekniken blir längre, säger Pernilla Öhberg, processledare för Teknikcampen Kungsbacka.

– Dessutom är teknikundervisningen generellt väldigt begränsad på skolorna, lärarna har inte alltid rätt kompetens och undervisningstiden räcker inte. Många av tjejerna framförde efter lägret att det var positivt att faktiskt få tid att sitta och testa ordentligt. 

Deltagarna var uppdelade i gymnasieskolornas lokaler i de tre orterna Kungsbacka, Stenungssund och Göteborg.

Schemat innehöll föreläsningar och studiebesök på företag, men allra störst fokus låg på praktiska workshops. Ungdomarna fick bland annat testa programmering, styrteknik, svetsning och bekanta sig med robotar.

– Vi försökte erbjuda ett brett spektra av tekniska inriktningar, där de fick möjlighet att prova på egna villkor. Dessutom gavs en bild av vilka behov som finns på arbetsmarknaden.

Ett av de viktigaste syftena med lägret är enligt Pernilla Öhberg att tjejerna ska få träffa andra tjejer med samma intressen.

– Många har säkert känt sig ensamma eller annorlunda tidigare, men här får de träffa nya kompisar och bli starka tillsammans, säger hon och passar på att sända en uppmaning till andra skolor i landet:

– Det vore fantastiskt om fler gjorde liknande arrangemang. Ju fler tjejer som vågar säga ”jag gillar teknik” desto mer kan vi påverka framtiden.

Kommentera