natmobbning-712
Foto: Rebecca Elfast
Debatt

Sommarlov – men inget lov från mobbning

DEBATT Skolavslutningen innebar tidigare en lättnad för mobbade elever. Det väntade ett uppehåll – ett par månaders vila ifrån plågandets inferno. Så är det inte längre, skriver Christer Olsson.

Skolavslutningen innebar tidigare en lättnad för mobbade elever. Det väntade ett uppehåll – ett par månaders vila ifrån plågandets inferno. Så är det inte längre.

Många elever som under skoldagarna blivit utsatta för kränkningar och trakasserier; fysiskt i form av sparkar, slag och knuffar, verbalt i form av hot, könsord eller annan nedsättande benämning, psykosocialt genom utfrysning, ondskefull imitation, elaka suckar, miner och blickar, blir i dag även mobbade under sommaren.

Åtskilliga av dessa elever blir under hela sommarlovet utsatta för det jag kollar elektronisk mobbning, via sms, mms, e-post och i olika sociala medier, i sina hem, på badstranden eller där de befinner sig – vissa elever varje dag!

Det finns inte längre några fredade zoner för de som utsätts för mobbning. Med en smartphone kan alla förnedringsprocesser utföras.

Tänk att vara på badstranden och se i din mobil att du har fått ett sms där du får läsa: Med ditt utseende bör du ta livet av dig. Häng dig!

Samtidigt vet du att den digitala mobbaren också vill ha publik, och kan ha mångfaldigat meddelandet, och skickat det till flera andra, för att de skall veta vad du har blivit utsatt för.

Möjligheterna för mobbaren att tortera – jag vill vara försiktig med mina ordval, men jag använder medvetet ordet tortera därför att det är psykisk tortyr det handlar om – är näst intill outtömliga.

Det som är extra ohyggligt grymt för mobbade elever är att många ger sig själva skulden. Det finns mobbade elever som till hundra procent är övertygade om att det är deras eget fel att de utsätts för mobbning. Men det är ALDRIG den mobbades fel att mobbning sker. ALDRIG!

Mitt råd till mobbade elever är: Tala om det direkt för någon vuxen som du har förtroende för. Det är vuxnas plikt att hjälpa dig!

Mitt råd till föräldrar är: Det är extra viktigt att barnet möts med respekt och utan skam eller skuldbeläggande när han eller hon vänder sig till en förälder och berättar om kränkningar. Dokumentera bevis – till exempel genom att spara sms, om möjligt ip-adresser och ta en skärmdump på datorn.

Gå in på nätet och granska ibland. Det är inte att överträda våra barns och ungdomars integritetsgräns. I stället kan det betyda att de får en stark moralisk vuxenryggrad att luta sig emot.

Därtill uppmanar jag alla vuxna som lever med, eller har kontakter med barn och ungdomar – främst föräldrar, men också far- och morföräldrar, lärare och ungdomsledare inom olika verksamheter – att hjälpa dem att upprätthålla en schysst stil på, och via olika medier.

Mitt råd till skolpersonal är: Trots att jag vet hur viktigt sommarlovet är även för er så har jag ändå en from önskan om att ni då och då ska gå in och kolla på nätet. Och när ni upptäcker nätmobbning önskar jag att ni orkar agera som ett stöd för era elever och deras föräldrar.

// Christer Olsson, leg psykolog, föreläsare och författare

Kommentera