Annons
Från vänster till höger: V, S, MP, L, C, M, KD, SD. Foto: Fredrik Wallin

Stor skoldebatt: Så vill partierna lösa lärarbristen

Publicerad 5 september 2018

Fakta

Medverkande i debatten:

Anna Ekström (S) 

Gustav Fridolin (MP) 

Erik Bengtzboe (M) 

Christer Nylander (L) 

Ulrika Carlsson (C) 

Annika Eclund (KD) 

Stefan Jakobsson (SD) 

Daniel Riazat (V)

Arrangör: Lärarnas Riksförbund och Sveriges Elevkårer.

Fakta

Den rådande lärarbristen i Sverige väntas växa de kommande åren. 
Riksdagspartierna samlades för att diskutera vad som krävs för att hejda situationen och samtidigt höja statusen för läraryrket.

Lärarnas Riksförbund arrangerade tillsammans med Sveriges Elevkårer på tisdagen en stor skolpolitisk debatt i Stockholm inför valet. Skolpolitiska representanter från samtliga riksdagspartier medverkade i debatten för att diskutera svensk skola och sätta fokus på lärare, elever och studie- och yrkesvägledare. 

En stor punkt under debatten var hur partierna ser på den svenska lärarbristen de kommande åren. 

Vänsterpartiets representant Daniel Riazat inledde med att lyfta problematiken med att många lärare i dag lämnar skolan på grund av dålig arbetsmiljö och att man inte får fokusera på sitt kärnuppdrag – men också problematiken med lönesituationen.

– Jag tycker att alla lärare ska tjäna bra. Men det vi har sett under de senaste åren är hur lönegapet mellan lärarna har ökat och hur också kårandan har försämrats på grund av den, sa han.

Daniel Riazat menar att man måste se över förstelärarreformen som har splittrat lärarna.

– Man måste också vara självkritiska från politikens sida och säga att det här systemet måste förändras. Vi behöver se till att ha tydligare kriterier för de olika yrkeskategorierna inom skolan och inte enbart se till att höja lönen för vissa lärare. 

Annika Eclund från Kristdemokraterna var tydlig med att det gäller att vara uppfinningsrik i det svåra läget – och skickade samtidigt en känga åt den sittande regeringen.  

– En sak som vi inte vill göra, och som regeringen har gjort, det är att bara utöka platserna på lärarutbildningen för då sjunker kvaliteten på de som kommer ut. Vi behöver i stället snabbare vägar in i läraryrket på andra akademiker, sa Annika Eclund och fortsätter:

– Sedan finns det också många välfungerande äldre lärare som egentligen har uppnått pensionsåldern. Där måste man stimulera dessa att vilja vara kvar. Där har vi Kristdemokrater ett förslag på skattelättnader efter 64 års ålder för att vilja vara kvar. Det är mycket bättre än att utöka platserna på lärarutbildningen. 

Sverigedemokraternas skolpolitiska talesperson Stefan Jakobsson inledde med att sticka ut hakan. 

– Jag tror inte att vi har så stor lärarbrist som vi säger att vi har.  

I stället menar SD-politikern att mycket går att lösa genom att avlasta lärarna från onödiga kringuppgifter och låta lärare vara lärare. 

– Lärare är vaktmästare, syvare, de är kuratorer och skolhälsovården. Ta bort alla de här medbelastningarna och sätt en ram kring skolan där staten styr alla de sakerna, då får vi också en likvärdighet över hela Sverige. 

Ulrika Carlsson från Centerpartiet poängterade vikten av att ha fler vägar in i läraryrket.  

– Alla fyra Allianspartierna har borrat lite djupare kopplat till lärarbristen. Bland annat en kortare kompletterande utbildning, Teach for Sweden är ett sådant program.

– Läraryrket är kanske ett av de roligaste yrkena som finns just när det fungerar. Jag vänder mig mot Daniel Riazats beskrivning av att det mesta är kasst, sa Ulrika Carlsson.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) kommenterade kritiken kring att bygga ut lärarutbildningen.

– När vi bygger ut lärarutbildningen gör vi det både med möjligheten för den som efter gymnasiet vill bli lärare och vi behöver göra mer med antagningsproven och sådana saker. Men den som väl klarar en svår lärarutbildning ska vara en bra lärare. 

– Vi bygger också ut med precis den typen av platser som efterlyses. Där man har en annan akademisk utbildning i grunden och har möjlighet att komplettera med det pedagogiska. Jag tycker också att man ska bygga den här typen av system som vi nu har i Dalarna.    

I paneldebatten deltog även Sveriges elevkårers ordförande Lina Hultqvist och Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén som kommenterade att man måste jobba på både kort och lång sikt för att hantera den svåra lärarbristen.

– Att man öppnar upp för fler vägar, för de som har akademisk examen till exempel för att skaffa sig en KPU, där tror vi att man måste vara väldigt flexibla utan att sänka kraven. Men när man väl har fått in dem så måste man behålla alla lärare, sa Åsa Fahlén. 

Missade du stora skoldebatten eller vill höra mer om vad partierna säger i de olika frågorna? Nu finns debatten att se på SVT Forums hemsida.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Debatt: Betygen måste bli rättssäkra

Debatt

Svensk skola är i behov av ett system där allt fler prov rättas centralt av oberoende examinatorer, skriver Olle Bring, riksordförande Moderat Skolungdom.

Kommentera
Annons
Annons

Så påverkar budgeten dig som lärare

Budget

Riksdagen har röstat igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Så här berörs du som lärare av den.

Annons

”Villkoren måste förbättras för att locka fler till läraryrket”

Debatt

”Menar vi allvar med att lyfta yrkets status, locka de bästa studenterna till att söka lärarutbildningen så måste även villkoren för lärarna förbättras”, skriver Roger Haddad (L), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Kommentera

Lärarnas vanligaste frågor till SPSM om betyg och särskilt stöd

Betyg och bedömning

Hur fungerar pysparagrafen, alternativa verktyg, lathundar och strukturstöd vid betygsättning och bedömning?
SPSM:s expert svarar på vanliga frågor om bedömning.

Annons
Annons

Åtta rektorer kräver: Erfarna lärare måste få högre lön

Lärarlöner

Åtta rektorer på Ystad gymnasium kräver mer pengar till lärarlöner.
– Det är ett arbetsmiljöproblem att nyanställda får mycket högre lön än erfarna, lojala lärare, säger rektorn Lena Schmidt.

Annons

Skolan kraftsamlar för allas rätt att funka olika

Musikhjälpen

Från 3 miljoner 2008, till 74 miljoner förra året. Varje år sedan starten har Musikhjälpen slagit rekord. I år kommer flera initiativ från skolans värld. 

Malin skämtar om läraryrket – och fick arbetslusten tillbaka

Arbetsmiljö

Vad har undervisning och stand up gemensamt? En hel del om du frågar läraren och komikern Malin Appeltofft.

Faktorerna som påverkar ett barn som inte kommer till skolan

Hemmasittare

Alexander Skytte skriver om hur skolan kan arbeta för att förhindra att elever inte kommer till skolan: ”Om vi vill ha tillbaka elever med problematisk skolfrånvaro måste vi vara beredda på att ändra vårt sätt att jobba.”

Nya skollagar att hålla koll på 2019

Lagar

Under 2019 träder att antal lagändringar i kraft som påverkar den som arbetar i skolan. Bland annat blir det krav på mer undervisningstid i matematik och idrott och hälsa.

Här tas tekniken på allvar

NO och teknik

På de flesta skolor för teknikämnet en undanskymd tillvaro och elevernas intresse dalar i takt med att de blir äldre. I Mörrum utanför Karlshamn har man vänt trenden – med hjälp av 3D och en förändrad lärarroll. 

Läraren Pekka, 80: ”Jag kan ju inte bara sitta still”

Intervju

Sin egen stigande ålder och lärarprofessionens sjunkande status till trots vill 80-åriga ämnes-läraren Pekka Persson inte släppa yrket helt. 
– Jag kan ju inte bara sitta still, det är roligare att undervisa, säger han.

Trots att fler tar examen: ”Problem kvarstår”

Gymnasiet

Fler elever tar gymnasieexamen inom tre år på de nationella programmen, visar Skolverket statistik. Men trots ökningen varnar LR:s Åsa Fahlén:
– Skolsystemet som helhet lyckas inte ge alla elever möjlighet att skaffa sig en god skolgång.

Så kan du hantera relationen med eleverna

Relationer

De flesta lärare upplever dagligen hur relationen med eleverna är viktig för att nå goda resultat. Men forskningen visar att de inte alltid är lika bra på att navigera den relationen i praktiken. 

Arbetsuppgifter

Lärarna: ”Vår tid går till annat än undervisning”

En stor del av låg- och mellanstadielärarnas arbetstid går åt till uppgifter som inte har med läraruppdraget att göra. Över 80 procent av lärarna använder
delar av sin arbetsdag till att bland annat rastvakta, kopiera, fixa i klassrummet och bjuda in till olika aktiviteter, visar en ny undersökning.

Så svarar lärarna om arbetsuppgifter som stjäl tid

Undersökning

Rastvakta, vattna blommor, fixa gardiner, kopiera... Så säger lärarna om de arbetsuppgifter som ligger utanför den egna undervisningen.

Rektorn: Är Skolverkets nya allmänna råd förenliga med skollagen?

Debatt

”Separera inte lärarens ämneskompetens och hens rättighet till bedömning om allmänna råden ska vara gångbara fullt ut”, skriver rektorn Jens S West.

Kommentera

En julsaga

Debatt

”Det lackar mot jul i Fabriken på Ågatan”. Bana 4 i Kungsbacka önskar alla montörer en god jul.

Kommentera

”Så ökar vi kunskaperna i främmande språk”

Debatt

Hur vänder vi den nedåtgående trenden för kunskaper i främmande språk och bristen på behöriga språklärare? ”Prata med barnen om exportens betydelse för Sverige och vilka dörrar språkkunskaper kan öppna för dem! Och satsa mer på språklärare!”, skriver Aino Weber på Tysk- svenska handelskammaren.

Kommentera

Rosa bussen ska öka likvärdigheten i utsatta områden

Digital kompetens

En rosa buss ska få fler mellanstadieelever i utsatta områden att intressera sig för programmering.
– Vi vill bidra till en jämlik utbildning, säger Maria Olsson.

Skolresultaten pekar uppåt i ny rapport

Positiv trend

Fler är behöriga till gymnasieskolan och det genomsnittliga meritvärdet ökar, men bristen på jämlikhet kvarstår. Det visar en ny rapport om grundskolan från SKL.

Sociala medier – därför måste även yngre barn få kunskaper i bild

Debatt

Vi lever med en visuell kommunikation i en omfattning som vi aldrig tidigare har upplevt. Därför måste skolan ta bildämnet på allvar och ge även yngre barn bildkunskaper”, skriver författaren Torhild Elisabet Sandberg.

Kommentera

Rapport: Högpresterande elever saknar utmaningar i skolan

Rapport

Det saknas anpassade utmaningar för högpresterande elever i flera av landets skolor, visar en granskning från Skolinspektionen. 
– Sverige ligger sist i hela världen när det kommer till frågor som rör särskilt begåvade och högpresterande elever, säger pedagogen Mona Liljedahl.

Så förhindrade de hundratals gymnasieavhopp

Avhopp

Satsningen ”Plugga klart” tog sikte på 800 elever i riskzonen för att hoppa av gymnasiet. Resultatet: 720 av dem är kvar i skolan. – Det handlar mycket om att skapa relationer och vara lyhörd, säger Sebastian Wass, en av lärarna som deltar i satsningen.

LR Studs ordförande tar över Saco studentråd

LR Stud

Lärarnas Riksförbunds studerandeförenings ordförande Mimmi Rönnqvist är vald till ordförande i Saco studentråd under verksamhetsperioden 19/20.

Elvira, 18: ”Det är dags att vi börjar tänka på lärarna”

Debatt

”Lärare undervisar Sveriges framtid och det är dags att vi börjar tänka på dem. Lärarutbildningen måste ställa högre krav”, skriver 18-åriga Elvira Löwenadler.

Kommentera

Miljonsatsning på tioårig grundskola i M:s budget

Budget

Inför en timme mer i undervisningstid, utöka satsningen på lovskolan och lansera en tioårig grundskola. Det är några av delarna på skolområdet som återfinns i Moderaternas budgetmotion.

Så fick Västeråsskolan stopp på stöket

Arbetsmiljö

Dagliga konflikter bland eleverna och stök i klassrummet. Lärare och rektorer som slutade på löpande band. Och ett hot om vite på nära en miljon kronor från Skolinspektionen. Det såg inte ljust ut för Vetterstorpsskolan i Västerås – men på ett halvår vände trenden.

Högsäsong för betygsfrågor – det vill lärarna veta

Betygsättning

Det drar ihop sig till betygsättning på landets skolor. På Skolverket märks det genom att fler lärare hör av sig med frågor – och i år har de en lite annan karaktär än tidigare.

De prisas för sitt arbete med nyanlända elever

Språkintroduktion

Tätt samarbete, noga planering och välutbildad personal. Arbetslaget från Blackebergs gymnasium tilldelas priset "Årets lärarlag" för sitt arbete med nyanlända elever.
– Jag hoppas att vi kan inspirera andra, säger studie- och yrkesvägledaren Kristina Salenstedt Linder. 

Efter kritiken: SPSM drar tillbaka adhd-rapporten

NPF

Specialpedagogiska skolmyndighetens rapport om insatser för elever med adhd har fått kraftig kritik. Nu drar myndigheten tillbaka rapporten.

Så slår jobbstressen mot skolan

Arbetsmiljö

Fyra av tio grundskollärare, fritidspedagoger och förskollärare säger att de haft arbetsrelaterade besvär till följd av arbetet, visar en undersökning gjord av Arbetsmiljöverket.

SKL: Inför samordnad individuell plan för elever med behov

SIP

Sveriges Kommuner och Landsting vill införa en bestämmelse om samordnad individuell plan (SIP) i skollagen.

För mycket vardag och för lite matte

Matematik

Hur ska man lära ut matte på bästa sätt i klassrummet? Den frågan har länge varit föremål för en intensiv debatt inom skolforskning. Nu ger en svensk studie svar.

Rösten en bortglömd arbetsmiljöfråga

Arbetsmiljö

Rösten är ett av lärarnas viktigaste verktyg, och problem med den leder ofta till stress och sjukskrivningar. Men skolledarna är förvånansvärt ovetande om sitt ansvar, enligt logopeden och forskaren Annika Szabo Portela.

Läraren: ”Vi får inte ta demokratin för givet”

Projekt

På Jämtlands gymnasium uppmuntras eleverna att starta föreningar och samtidigt värna om demokratin. Arbetet är en del av ett demokratiprojket som skolan startat.
– Det är viktigt att vi inte tar demokratin för givet, säger Camilla Göransson, lärare på skolan. 

Metoo

#ickegodkänt ett år senare: ”Förväntar oss mer”

Metoo

Ett år har gått sedan läraruppropet Ickegodkänt. Läraren och initiativtagaren, Elinor Holmström, berättar om vad som har hänt sedan uppropet och vad nästa steg är för en mer jämställd skola.

Fem tips: Så arbetar du med #Metoo i undervisningen

Metoo

Lärarna uppmanas prata om Metoo och sexuella trakasserier i klassrummet. Men många är obekväma med att lyfta ämnet i undervisningen.
Läraren Annika Sjödahl delar med sig av konkreta tips och lektionsuppgifter till andra pedagoger som vill lyfta det normkritiska arbetet i klassrummet.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons
Annons