asa_fahlen_lista_puff

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén placerar sig högt på Arbetsvärldens lista över fackföreträdare och företrädare från arbetsgivarorganisationerna som haft störst genomslag i media 2020.

| Foto: Magnus Fond
Fackligt

Topplistan 2020: Stort medialt genomslag för Åsa Fahlén

LR-ordföranden Åsa Fahlén ligger återigen högt på Arbetsvärldens lista över de fackföreträdare och företrädare från arbetsgivarorganisationer som synts mest i media 2020. 
– Det är en medveten strategi och satsning från förbundets sida att vi ska synas genom våra inspel i olika frågor, säger hon.

Topp 20:

1. Susanna Gideonsson,
ordförande LO.

2. Tobias Baudin,
ordförande Kommunal.

3. Karin Johansson,
vd Svensk Handel.

4. Jonas Siljhammar,
vd Visita.

5. Mattias Dahl,
vice vd Svenskt Näringsliv.

6. Åsa Fahlén,
ordförande Lärarnas Riksförbund.

7. Jan-Olof Jacke,
vd Svenskt Näringsliv.

8. Emma Spak,
chef för hälso- och sjukvårdssektionen SKR.

9. Sineva Ribeiro,
ordförande Vårdförbundet.

10. Mats Hedenström,
näringspolitisk chef Svensk Handel.

11. Torbjörn Johansson,
avtalssekreterare LO.

12. Anders Knape (M),
ordförande SKR.

13. Marie Nilsson,
ordförande IF Metall.

14. Johan Lindholm,
ordförande Byggnads.

15. Johanna Jaara Åstrand,
ordförande Lärarförbundet.

16. Günther Mårder,
vd Företagarna.

17. Annika Wallenskog,
chefsekonom SKR.

18. Martin Wästfelt,
förhandlingschef Unionen och PTK.

19. Mattias Bergman,
vd Bil Sweden (branschförbund).

20. Marcus Dahlsten,
vd Transportföretagen.

Källa: Arbetsvärldens ranking baseras på publiceringar i Aftonbladet, Dagens industri, Dagens Nyheter, Expressen, GT, Göteborgsposten, Kvällsposten, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, SVT, Sydsvenskan, och TV4.

Det är första gången som tidningen Arbetsvärlden slagit ihop topplistorna för arbetsgivare och fack. Syftet är att förenkla en jämförelse mellan arbetsmarknadens olika parter. 

LO-ordföranden Susanna Gideonsson, som tillträdde i somras, tar hem förstaplatsen. Till stor del på grund av den omskrivna las-överenskommelsen. 

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén placerar sig på tredjeplatsen bland facklförbunden och är sexa på den totala listan över fack och arbetsgivare. Hon svarar ja på frågan om listor över synlighet och genomslag i media är viktiga.

– Till våra ombud ute brukar jag säga att ”syns du och hörs du så finns du, och finns du så måste man prata med dig”. Sedan handlar det naturligtvis om vad det är man säger och på vilket sätt man syns. 

Vi försöker komma med konkreta inspel.

Hon framhåller LR:s kanslis arbete med att ta fram stora mängder med rapporter och statistik som hon får möjlighet att uttala sig om, relevanta underlag som fångar intresse.

Kan man uppnå fler mål genom god synlighet i media?

– Ja, det handlar både om att det är viktigt som fackförbund att kritisera saker man inte tycker är bra. Men vi försöker dra det ett steg till och faktiskt komma med konkreta inspel. Vi har exempelvis tagit fram en modell kring en kompletterande lärarutbildning, och vi har modeller för hur en statlig finansiering av skolan skulle kunna se ut. 

Åsa Fahlén säger att hon tror och hoppas att LR:s balans mellan att identifiera problem och komma med konkreta lösningar ger ett bra medialt genomslag.

Vilka är de viktigaste arbetsmarknadsfrågorna 2021?

Kunskapstappet som har uppstått. Hur kommer det att påverka lärares och studie- och yrkesvägledares arbetsmiljö under det här läsåret och inför nästa läsår.

– Den andra viktiga frågan är digitaliseringen. Nu har man tagit ett jättekliv men man har också blivit medveten om att den verkligen inte kan ersätta en lärare i ett klassrum. Men det finns naturligtvis också vinster, att kunna förhålla sig till det här på ett annorlunda sätt. Det kommer vi bli tvungna att göra.

– Det händer så mycket på arbetsmarknaden överhuvudtaget, kring las och minimilöner. Frågan är hur det kommer att påverka lärarkåren.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm