Gymnasievalet

Studenter kräver syv-satsning

Sveriges Elevkårer och Saco Studentråd kräver en rejäl satsning på studie- och yrkesvägledning. De hänvisar till undersökning från Lärarnas Riksförbund och Sveriges elevkårer som pekar på att en tredjedel ångrar sina gymnasieval.

– Det är en alldeles för hög siffra. Elever som valt en utbildning de inte trivs med kommer heller inte vara motiverade att plugga. Det kan förklara varför så många hoppar av, eller går ut med ofullständiga betyg, säger Emil Gustavsson, ordförande för Sveriges Elevkårer, i ett pressmeddelande.

Samtidigt visar statistik från Skolverket att en studie- och yrkesvägledare genomsnittligt ansvarar för över 500 elever – för många för att möjliggöra en kvalitativ vägledning enligt Sveriges Elevkårer och Saco Studentråd.

– Ingen ska behöva ångra sitt studieval, varken nu eller i framtiden. Gymnasievalet är grunden för potentiella högskoleutbildningar och elever har rätt till en god studievägledning för att förstå de framtida konsekvenserna valet kan få, kommenterar Kristin Öster, ordförande i Saco Studentråd.

Kommentera