Undersökning

Studie: Föräldrar ger skolan höga betyg

En ny studie av Svenskt Kvalitetsindex visar att föräldrarna överlag ger skolan höga betyg.
– Jag är inte förvånad, säger läraren Nicklas Mörk.

Den svenska skolan har varit under hård press de senaste åren, inte minst med de svaga resultaten i Pisa som grund för kritik. Men när det kommer till vad föräldrar tycker om skolan tycks inte debattklimatet påverka.

– Trots tonläget i den allmänna samhällsdebatten konstaterar vi att föräldrar och elever i stort är nöjda med den svenska skolan, säger Johan Parmler, VD för Svenskt Kvalitetsindex som genomfört undersökningen.

För Nicklas Mörk, lärare och ämnesspanare för Lärarnas Riksförbund, är resultatet ingen överraskning.

– Jag är inte förvånad. Det har ganska länge varit så att föräldrar har högt förtroende för den skolan där de egna barnen går, men kanske inte lika mycket för de som ligger längre bort. Man ju fråga sig vilka som är de där dåliga skolorna. Men det verkar ha med närhetsprincipen att göra på något vis.

Han tror också att skolan i stort har gjort framsteg de senaste åren.

– Det blev tydligare med den nya läropoplanen vad som krävs för att uppnå vissa betyg, och vi lärare har blivit bättre på att kommunicera det. Det finns en bättre transparens i undervisningen, för både för elever och lärare. Sen kanske att tidningarna skriver om att Pisa går bättre ger lite medvind just nu.

För första gången i Svenskt Kvalitetsindex mätningar får kommunala grundskolor högre betyg än friskolorna, något som Nicklas Mörk tror kan ha med medierna att göra.

– Jag jobbar nu på en kommunal skola och har tidigare jobbat på en friskola. Men jag kan inte säga vad det kan bero på. Kanske tar folk till sig av skriverier där det har handlat en del om betyginflation på friskolorna.

Kommentera