skolstart_0

Tripolis elever tillbaka till en ny värld

TRIPOLI, LIBYEN. I helgen öppnade Tripolis skolor dörrarna - mot en ny värld.
Skolvärlden är på plats när landet ska ömsa skinn från absurd diktatur till ett modernt kunskapssamhälle.

– Allah Akbar! Gud är stor! Leve rebellerna! Ned med hunden Khaddafi, ropar barnen på skolgården intill Zwaiagatan i centrala Tripoli. 
Runt eleverna står en handfull lärare och föräldrar. Stämningen är påtagligt rörd och exalterad när en hemmasydd rebellflagga i grönt, rött och svart hissas i topp. Fotokopior med den, för många ännu okända texten, har delats ut i all hast.

För första gången på 42 år ska Libyens barn få lära sig något annat än diktatorns senaste påfund och nycker. När diktatorn fick för sig att swahili och hausa var viktigare än engelska och franska så ändrades läroplanerna med ett pennstreck. Historieprogrammet blev en absurd hyllning till diktatorns 42 år vid makten. Romarrike, världskrig och Ottomanrike förvandlades till vita fläckar i landets läroplaner. Nu vänds elevernas världsbild upp och ned i skolan.
– Allting som jag har lärt er hittills var lögn! Det var Khaddafi som tvingade oss att lära ut det som står i den Gröna boken, säger Zahna Gerfab.
Hon var Grönaboken-lärare i Arrebatskolan. Den ligger i fattig stadsdel i Tripoli där striderna var som blodigast mellan rebeller och Khaddafis lojalister. Efter att ha sagt att allt hon hittills har undervisat är lögn ger hon en vibrerande hyllning till dagens revolution.
– Det här är alldeles fantastiskt!, säger biträdande rektor Najia Elazabi.

Hon har ägnat den senaste veckan åt att riva ned alla porträtt på diktatorn i skolans korridorer och klassrum. Porträtt och böcker eldade sedan skolans lärare upp på gården med musik från bilhögtalarna. Det finns mycket att gå igenom för lärarna i en stad där invånarna tills alldeles nyligen inte kunde gå ut på gatan av rädsla för bomber och prickskyttar. Vid ingången till skolan uppmanar en affisch föräldrar till barn med krigstrauman att söka hjälp i ett kriscentra som upprättats i närheten. I klassrummen ser lärarna nu möjligheter att forma undervisningen efter eget tycke och smak.

Badria Salama undervisar i arabiska i den 23 juli-skolan. Hon inleder sin första lektion efter Khaddafis fall med att dra paralleller mellan rebellernas erövrande av Tripoli och Profetens intåg i Mecka.
– Båda två skedde på fastemånadens tjugonde dag, säger hon entusiastiskt. Det libyska övergångsrådet hoppas på hjälp från grannländer som Egypten med att bygga upp ett nytt undervisningssystem.

Men 42 år av spioneri, angiveri och absurd styrning har satt djupa spår i undervisningen.

Kommentera