grafsaco

Tufft få lärarutbildning att löna sig

För att det ska löna sig att utbilda sig till lärare krävs ett lönepåslag som är minst en halv procent mer än den ordinarie löneökningen – hela yrkeslivet. Det visar Sacos och SNS lönerapport.

Möjligheten att göra lönekarriär hela sitt yrkesliv avgör om det lönar sig eller inte att ta en högskoleexamen. Det innebär också att lönespridningen inom yrket måste vara god.

Läraryrket har en låg lönespridning och därför förlorar lärare ofta ekonomiskt på att utbilda sig, jämfört med att börja jobba direkt efter gymnasiet.

För att en lärare inte ska förlora ekonomiskt på sitt yrkesval krävs ett lönepåslag på nästan en halv procent mer än den ordinarie löneökningen, varje år. Ska utbildningen även ge en avkastning med på utbildningen på tre procent, jämfört med en gymnasieutbildad, behöver det extra påslaget vara 0,74 procent per år. Det visar Sacos studie.

– Alla talar om att vi måste satsa på läraryrket. Här ser vi att situationen är mycket allvarlig. Ska vi kunna locka fler duktiga studenter till läraryrket måste även lärare kunna få en god löneutveckling genom livet, en bra livslön, säger förbundsordförande Bo Jansson i en kommentar.

Läkare, ekonomer och jurister är tre grupper med hög lönespridning och goda möjligheter till lönekarriär. Lärare hamnar i botten, tillsammans med bibliotekarier och arbetsterapeuter.

Hela listan över hur stort lönepåslag som krävs för att utbildning ska löna sig inom olika yrken finns på Sacos webb och här kan du gå in i livslönegrafen.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm