skolvarlden_mall_webbild_vanster_kopia_kopia

”Den digitala undervisningen på distans sker på samma premisser som i ett klassrum”, säger Simon Barregård.

Undervisning på distans blev skolans lösning

Digital undervisning med videosamtal mellan lärare och elever blev Färsingaskolans nödlösning för bibehållen undervisning i det rådande snöovädret.

– Jag sa till lärarna att vi ska våga pröva någonting nytt, säger Chris Hansen-Sonestam, rektor på skolan.

På grund av snöovädret och inställda skolbussar var det få lärare och elever som kunde ta sig till Färsingaskolan i Sjöbo under veckan. Chris Hansen-Sonestam, som själv suttit insnöad i sitt hem under tre dagar, beslöt sig för att uppmuntra lärarna på skolan att tänka i nya banor för att förhindra förlorad undervisningstid. Under onsdagskvällen skrev hon till lärarna och sa till dem att se över vilka digitala förutsättningar som finns för att kunna hålla i lektioner på distans, något som fick omedelbart gehör.

– Jag själv är inte speciellt bra på det digitala, men jag är kreativ i tanken. Vi använder oss av digitala verktyg till vardags i undervisningen och jag tänkte att det borde kunna komma till sin nytta i ett sånt här läge. Jag utmanade lärarna att ha undervisning även fast de inte kunde ta sig till skolan, något som flera nappade på, säger Chris Hansen-Sonestam.

Simon Barregård som är NO-lärare på skolan och en av lärarna som antog utmaningen ser positivt på vad skolan har lyckats åstadkomma under veckan.

– Det är inga avancerade metoder vi har använt oss av. Vi har använt oss av enkla appar som bland annat Google Meet och Google Classroom. Eleverna är vana att jobba med dessa program så för dem uppstod inga tekniska bekymmer. För att kunna skapa en bra lärmiljö på det här sättet är viktigt att sätta tydliga regler innan mötena äger rum. Den digitala undervisningen sker på samma premisser som i ett klassrum, säger Simon Barregård.

Under torsdagen började initiativet formas och i dag var intresset stort från elevernas sida.

– I dag hade vi två parallella undervisningar med ungefär 25 elever i varje chatt. Eleverna är inte rädda för att prova sånt här, det gäller bara att lärarna vågar också. Rektor Chris Hansen-Sonestam sa att vi skulle träna våra modmuskler och det har vi gjort, säger Simon Barregård.

Kommentera