kampanjmarke

Kampanjmärke

Tips

Unga samer berättar om sin vardag

Det behövs mer kunskap om den samiska kulturen, menar Elena Walkeapää. Nu finns både kampanjen #mittsápmi om unga samers vardag samt ett utbildningsmaterial för skolan.

Läs mer

Undervisningsmaterialet hittar du
här

Fördomsbank

För mer information om samisk kultur, historia, religion och språk läs här.

Under grundskolan ska eleverna få kunskaper om de nationella minoriteterna och deras kultur, språk, religion och historia. Just nu pågår informationskampanjen #mittsápmi för att stärka kunskaperna och höja medvetenheten om hur samer lever idag, med fokus på samiska ungdomar.

– Vi har bjudit in samiska ungdomar att via Instagram berätta om sina liv och sin vardag på sitt sätt. Tanken är att man ska kunna följa dem och se att ja, det är ju vilka ungdomar som helst. Det finns ett behov att få mer kunskaper om samer, det ser vi på de frågor som kommer in till oss, berättar Elena Walkeapää, projektledare för #mittsápmi på Samiskt Informationscentrum.

Kampanjen vänder sig i första hand till unga vuxna men även äldre hör av sig med frågor, säger hon.

– Många är nyfikna och ställer frågor. Och vi får fler och fler följare hela tiden. 

Efterhand som arbetet med kampanjen pågått insåg Elena Walkeapää att det behövs mer och bättre undervisningsmaterial och samernas liv och kultur i skolan.

– Jag vågar inte säga för mycket om hur väl undervisningen fungerar men de lärare jag talat med säger att det finns dåligt med bra undervisningsmaterial. Och man vet kanske inte vart man ska vända sig.

Nu har hon tagit fram ett undervisningsmaterial i naturorientering, matematik och historia som går att integrera i den vanliga undervisningen. Materialet finns på webbplatsen samer.se.

– Många frågar till exempel vad som är viktigast att ta upp i den samiska historien så jag har gjort en sammanställning med viktiga hållpunkter. Jobbar man med 1500-talet kan man enkelt plocka in vad som hände i det samiska samhället vid den tidpunkten.

Kan man använda även Instagramkampanjen i undervisningen?

– Absolut. Genom den får man en inblick i hur det är att vara ung och same idag.

På #mittsápmis webbplats finns också en fördomsbank.

– När jag var yngre kunde jag få en del märkliga frågor om hur man lever som same. Nu ställde jag frågan på Facebook om vilka fördomar andra råkat ut för. Jag fick många svar. En del saker handlar om okunskap, i andra fall har man läst något i media som man missförstår. I fördomsbanken försöker jag besvara påståendena så enkelt och pedagogiskt som möjligt. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm