sarskola
Lärarbrist

Ny modell ska locka lärare till särskola

Malmö stad har skapat en ny jobbmodell för att locka fler lärare till gymnasiesärskolan.
– Vi erbjuder anställningar på Valdemarsro gymnasium med möjligheten att läsa in speciallärarkompetensen parallellt, säger Emma Lind, HR-konsult i Malmö stad.

Det är akut lärarbrist inom särskolan på många platser i landet. På Valdemarsro gymnasium i Malmö behövs hela åtta nya lärare i höst, och rekrytering pågår för fullt.

Skolan söker i första hand behöriga speciallärare, men i och med den stora bristen på lärare har skolan blivit tvungen att säkra undervisningskompetensen både på kort och lång sikt.

Därför presenterar Malmö stad en ny jobbmodell för att lösa lärarbristen. För att locka fler till gymnasiesärskolan har regionen skapat ”GyS-initiativet”.

– Vi erbjuder anställningar på Valdemarsro gymnasium med möjligheten att läsa in speciallärarkompetensen parallellt, säger HR-konsult Emma Lind i ett pressmeddelande.

Behöriga att söka är legitimerade lärare i grundskola eller förskola med minst tre års erfarenhet i yrket, och tjänsterna i GyS-initiativet har precis börjat utannonseras.  

Så här är det tänkt att fungera: Pedagogerna får en mentor på plats och kan delta i obligatoriska studieträffar på betald arbetstid. Studierna genomförs på halvfart under tre år med tio dagars ledighet per termin för obligatoriska träffar i utbildningen.

Modellen med utbildning under arbetstid har tagits fram tillsammans med lärarfacken.

– Vi tänker att de här tjänsterna kan locka pedagoger som vill jobba teambaserat i små elevgrupper, säger Emma Lind.

Skulle det gå trögt med rekryteringen kommer GyS-initiativet att startas som ett komplement.

Sedan tidigare har Malmö stad, med anledning av lärarbristen, även börjat använda ett system med undervisande assistenter i gymnasieundervisningen – den så kallade Malmömodellen.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm