anna_wijk

Innebandyspelaren Anna Wijk ska fortsätta sin karriär i klassrummet som lärare.

| Foto: Per Eriksson
Jobb

Världens bästa Anna är redo för en ny karriär

Hon har tagit ett SM-guld, fem VM-guld – och en lärarexamen på grundlärarprogrammet.
Världens bästa innebandyspelare, Anna Wijk, ska nu fortsätta sin karriär i klassrummet som lärare.
– Det är ett fantastiskt viktigt yrke och jag är redo för uppgiften, säger hon.

Anna Wijk

Ålder: 26 år.

Bor: Mora.

Meriter:

  • VM-guld 2009, 2011, 2013, 2015 och 2017.
  • SM-guld 2015.
  • Blivit utnämnd till världens bästa innebandyspelare på damsidan tre gånger (2014, 2015 och 2016).

Aktuell:

  • Världsmästarinna för femte gången på lördagkvällen.
  • Spelar innebandy för KAIS Mora IF (sedan säsongen 2010/11).
  • Nyexaminerad lärare efter fyra år av studier på grundlärarprogrammet F–3 vid Högskolan Dalarna.

Allt som går att vinna står hemma på Anna Wijks pokalhylla. På lördagkvällen blev hon världsmästare för femte gången. Som lagkapten ledde hon det svenska innebandylandslaget till en dramatisk seger i VM-finalen mot Finland.  I mars blev 25-åringen utsedd till världens bästa innebandyspelare för tredje året i rad. Som lagkapten för KAIS Mora IF har hon flera säsonger i rad lett laget som lagkapten, playmaker och poängdrottning. Hon är den just nu klarast lysande stjärnan på innebandy­himlen. Men nu väntar nya utmaningar.

Efter fyra år av studier tog Anna Wijk i juni lärar­examen på grundlärarprogrammet F–3 vid Högskolan Dalarna, och snart är det tänkt att hon ska ut i klassrummen för en lång karriär i skolan. Men vad tycker egentligen innebandydrottningen, tillika den nyexaminerade läraren, om utbildningen och om sitt framtida yrke?

– Jag blev lärare för att jag gillar att jobba med barn. Det är väl den främsta anledningen till att jag började plugga till lärare. Det är nog genom sporten intresset har vuxit fram. Jag har jobbat med ungdomslag, hållit i idrottsläger och fått se barn utvecklas – det är fantastiskt, säger Anna Wijk.

Under studieperioden har hon inte trappat ner på innebandysatsningen direkt. Under de fem senaste åren har Anna Wijk inte missat en enda seriematch. Frågan många nog ställer sig är: Hur kombinerar man en lärarutbildning med en elitidrottskarriär?

– Att studera på distans passade mig jättebra, det mesta har skett över internet. Då kunde jag fokusera på innebandyn och min träning. Det bästa var att jag blev väldigt flexibel och kunde lägga upp mitt schema själv.

Under vinterhalvåret var det tufft med plugget.

– Långa resor och mycket tid i buss. Då har jag försökt vara disciplinerad och har passat på att plugga. Vissa veckor har varit tuffare att kombinera studierna med innebandyn, andra veckor har varit lättare. Plugget har varit ett sätt att fokusera på annat och släppa innebandyn ibland. Samma gäller när jag haft min VFU.

Har du lyckats dra nytta av idrotten på något sätt när du är i klassrummet?

– Jag känner mig väldigt trygg i ledarskapet och det har jag så klart fått från innebandyn. Jag är lagkapten i klubb­laget och har jobbat med ungdomar länge. Det har varit en trygghet för mig att ha, säger hon och tillägger:

– Läraryrket handlar mycket om kollegialt lärande och samarbete med kollegor i ett lärarlag. Det samarbetet har jag även i innebandyn. Man siktar mot ett mål tillsammans.

Vad tycker du har varit bra och dåligt med lärarutbildningen?

– Bra tycker jag har varit att det finns möjlighet till att läsa på distans över internet. Sedan kan det vara stor skillnad från kurs till kurs, strukturen på vissa kurser tycker jag kunde ha varit lite bättre. I det stora hela är jag nöjd med utbildningen.

Men hade hon fått bestämma hade hon velat ha mer VFU under utbildningen.

– Det känns som att det är där man får mest. Det är en sak att läsa böcker och gå på seminarier. Men det är en helt annan sak att komma ut i verkligheten och genomföra det man lärt sig. Det är nyckeln att få komma ut i skolan och lära sig av andra lärare och se hur de arbetar.

Skiljer sig bilden av hur du trodde att det skulle vara att utbilda sig till lärare?

– Det har varit tuffare än vad jag trodde. Det har varit många tunga kurser och mycket litteratur som ska läsas. Det är inte enkelt att gå lärarutbildningen, om jag säger så.

– Det är en stor lärarbrist i hela Sverige. Det är en anledning som gjort att det känts rätt att gå den här utbildningen. Sedan är det ett fantastiskt viktigt yrke. Vi utbildar framtiden. Just därför känns det som ett värdefullt och viktigt yrke för mig.

Kommer utbildningen innebära att vi kommer att få se mindre av dig på innebandyplanen?

– Absolut inte. Jag kommer fortsätta att spela precis som innan.

Kommentera