SciFest

Vetenskapsfestival i Uppsala

Teknologins betydelse för liv och hälsa är i fokus när Scifest arrangeras i Uppsala. 

SciFest
  • Datum: 19–20 mars för gymnasie- och grundskoleelever i Uppland. 21 mars för allmänheten.
  • Plats: Fyrishovs multihallar, Uppsala
  • Arrangörer: Vetenskapsområdet för naturvetenskap och teknik vid Uppsala universitet i samverkan med Destination Uppsala, TeknikCollege Uppland, Länsstyrelsen Uppsala län, Regionförbundet Uppsala län, Uppsala kommun, och bidrag från en rad finansiärer och samarbetspartners.

Läs mer här 

Scifest är en vetenskapsfestival i Uppsala vars syfte är att stärka intresset för naturvetenskap och teknik hos unga. Det ska väckas genom att eleverna får prova själva, samt träffa unga förebilder och forskare. Nytt för i år är att festivalen utökats med ytterligare en dag för skolelever.

Hanna Ellis, doktorand i fysikalisk kemi på Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet, deltar i vetenskapsfestivalen för tredje året i rad.

– Jag och några andra doktorander ska ha en workshop där vi gör solceller av blåbär. Sedan ska vi för första gången hålla några av våra pass på finska med hjälp av finsktalande post-doktorer här på kemin. Dessutom kommer en av våra duktiga internationella doktorander, Jinbao Zhang från Kina, att hålla en workshop om solceller på engelska, säger hon i ett pressmeddelande.

Målet med Scifest är att visa ett brett spektrum av ämnesområdena. Men huvudfokus i samband med årets festival är teknologins betydelse för liv och hälsa. Det kan röra sig om genetisk forskning, förståelse och behandling av sjukdom samt matproduktion. Eleverna kan bland annat testa på att plocka ut DNA från sig själva eller frukt.

Festivalarrangörerna har som ambition att göra festivalen tillgänglig, varför programblad sprids på flera olika språk, bland annat somaliska, finska, persiska och polska.

– Att kunna ta del av forskningen och dess konsekvenser för samhället är en grundläggande rättighet för alla, säger projektledare Tobias Blom.

Kommentera