ingelakorsell
Samtal med

”Vi vill att barn ska vara kritiska läsare”

Som lärare, forskare och författare har Ingela Korsell funderat mycket på hur det går att öka läsandet hos barn och unga. Nu kommer hon och deckarförfattaren Åsa Larsson med en ny bokserie – där de tagit skolelever till hjälp i skrivprocessen. 

Ingela Korsell

Ålder: 47 år.
Bor: Mariefred.
Gör: Författare och pedagogikdoktorand vid Örebro universitet. Är utbildad lärare och undervisade tidigare på mellanstadiet.
Aktuell: I höst kommer hennes och Åsa Larssons två första av totalt tio planerade böcker i Pax-serien, ”Nidstången” och ”Grimmen”. Böckerna, som är illustrerade av Henrik Jonsson, riktar sig mot 9–12-åringar och har redan sålts till 15 länder.
Gör på fritiden: ”Läser böcker, förstås! Och tränar.”
Drivkraft: ”Allt som har med text och lärande att göra.”

”Pax-böckerna är i urban fantasy-genren och utspelar sig i Mariefred i nutid, men har övernaturliga inslag. Vi kallar det för att ”tiden pulsar och mörkret vandrar in”. Under kyrkkullen här i Mariefred visar det sig finnas ett gammalt häxbibliotek och både goda och onda krafter dras hit.

Elever i årskurs 5 på Mariefreds två skolor har fått läsa manus och jobba med böckernas texter. Vi har erbjudit skolorna författarbesök och Åsa och jag har pratat om skrivande, haft boksamtal och visat böckernas fina illustrationer. Vi ser det som en win-win – eleverna hjälper oss också. De har fått tycka till om karaktärer och omslag – och det har faktiskt gjort att förlaget ändrat ett av omslagen.

Åsa och jag har känt varandra länge. Vi har ett brinnande intresse för läsning och skriver framför allt för att det är kul, men vi kopplar det också till hur vi ska få barn att läsa. Det finns ett vidare syfte, ett samhällssyfte. Att vi kan få barn att bli aktiva och kritiska läsare är viktigt både ur ett individperspektiv och ur ett samhällsperspektiv. Kan man inte läsa längre, sammanhängande texter och fråga sig vem som har skrivit och i vilket syfte, då blir man ett ganska lättlurat villebråd.

Mitt specialintresse är literacy, som också är huvudbegrepp i min avhandling. Den svenska översättningen är ”skriftspråkande” – det vi gör med språket. Jag har varit i klassrum och intervjuat lärare på mellanstadiet och tittat på vilka texter de använder och vad de väljer att göra med texterna. Jag kombinerar ihop text och lärande i min avhandling, men just nu tar Pax-projektet nästan all min tid. I somras skrev vi den tredje boken.”

Kommentera