helena-stenmanbild
SFI

Videobloggen ska lyfta nyanlända elever

Helena Stenman saknade undervisningsmaterial i ljudform för sina nyanlända elever. Resultatet blev en videoblogg för de som precis startat sin undervisning i svenska.

Försteläraren Helena Stenman är lärare i SFI på Lapplands lärcentra i Jokkmokk. Hon kände att det inte fanns tillräckligt mycket undervisningsunderlag i ljudform för de som precis börjat lära sig svenska och tog därför på sig uppdraget att ändra på det. Nu finns hennes övningar tillgängliga gratis på hennes blogg sfiblogg.se. Övningarna riktar sig till dem som inte kommit längre än till startblocken i sin svenska undervisning, en målgrupp som inte tidigare blivit prioriterad.

– Det finns en del bloggar för de som kommit till C och D nivå men nästan inget alls för de som inte kommit lika långt. Materialet på min blogg är till för dem som läser b-kursen. Det finns väldigt mycket bra litteratur att använda sig av men det saknas auditiva alternativ. Jag vill ge eleverna fler tillfällen att kunna lyssna på språket, säger Helena Stenman.

Helena Stenman tycker att de läromedel som nu finns tillgängliga inte tar upp de fallgropar som många nybörjade hamnar i under början av sin utbildning.

– Läroböckerna tar till exempel upp en del sätt att hälsa på men inte alla. Så därför kan min blogg även fungera som en fördjupning för de som vill gå lite djupare, säger Helena Stenman.

Läraren i Helena Stenmans klipp är en avatar som guidar tittaren genom allt från hur man berättar om sin dag till hur man beskriver dagens väder. Det finns också klipp där riktiga elever presenterar sig för varandra på svenska.

– Eleverna tycker att det är roligt att vara med och det fungerar som en motivationshöjare. Det vore jätteroligt om fler lärare ville använda sig av bloggen i sin undervisning. Man skulle även kunna introducera svenska för de som sitter på asylboenden till en början, men övningarna är inte något som kan ersätta SFI-undervisningen utan är tänkta att fungera som ett komplement till den undervisning som redan finns, säger Helena Stenman.

 

Kommentera