Oskarshamn

Vikariepoolen blev för populär – läggs ner

Fördelaktiga villkor har lett till att lärare hellre jobbar i vikariepoolen än tar en vanlig tjänst. Nu vill kommunen lägga ner poolen helt, rapporterar Barometern.

36 timmars arbetsvecka och en tusenlapp extra i månaden får de 14 anställda i Oskarshamns kommuns vikariepool för skola och förskola, via ett kollektivavtal som slöts 2009. Det ska vara kompensation för den flexibilitet de måste uppvisa. Men nu säger kommunledningen att det är för dyrt och man har sagt upp avtalet, med avsikten att helt slopa poolen i nästa steg.

– Vi kan inte ha en situation där vi anställer utbildade förskollärare i poolen samtidigt som vi inte får tag i utbildat folk till verksamheterna. En pool kräver att det finns gott om utbildade förskollärare och det gör det inte, säger bildningsförvaltningens chef Matz Ingvarsson, till Barometern.

Det råder delade meningar på kommunkontoret om vem som egentligen kan fatta beslutet om nedläggning. Bildningsnämndens ordförande Laila Naraghi (S) menar att det är ett politiskt beslut, eftersom det var ett politiskt beslut att starta den. Matz Ingvarsson å sin sida pekar på att det i grunden är en bemanningsfråga, vilket förvaltningen styr över. Däremot är de överrens om att situationen inte fungerar bra idag. Som det ser ut nu kommer bildningsnämnden fatta ett formellt beslut om nedläggning i december.

– Om politikerna beslutar att vikariepoolen ska vara kvar få vi göra ett nytt kollektivavtal, säger Matz Ingvarsson till Barometern.

Det avtal som rådde för vikariepoolen före 2009 uppges ha varit ännu mer attraktivt. Men justeringarna som gjordes då har alltså visat sig inte vara tillräckligt avskräckande för den pedagogiska personalen i Oskarshamn.

Kommentera