film_trevligt_folk

Fredrik Wikingsson, Ahmed Hussein och Lovisa Fhager Havdelin.

Integration

Filip och Fredriks film blir lektionsmaterial

Nu ges alla elever i årskurs åtta chansen att se filmen ”Trevligt folk” om ett somaliskt bandylandslag i Borlänge.
– Vi hoppas att filmen ska uppmuntra till diskussioner om mångfald och tolerans, säger Lovisa Fhager Havdelin, verksamhetschef på Teskedsorden som distribuerar filmen.

Om filmen

Som första afrikanska lag någonsin har Somalia precis anmält sig till bandy-VM. De unga spelarna bor dock inte i Somalia. De bor i Borlänge. Och ingen av dem har någonsin stått på ett par skridskor. VM i Sibirien börjar om sex månader.

Vill ni visa filmen i skolan? Gör så här!

Teskedsorden har rättigheter att kostnadsfritt distribuera filmen till alla i årskurs 8. Lösenordet för nedladdning av filmen har skickats till alla administrativa adresser i Sverige, samt alla listade förstelärare på högstadiet. Men alla som är intresserade av filmen är välkomna att höra av sig!
Kontakta Teskedsorden.

Här finns Lärarhandledning till filmen.

Om Teskedsorden
Teskedsorden är en stiftelse som grundades 2006 av tidningen Vi. Stiftelsen arbetar för tolerans och respekt människor emellan, genom en aktiv dialog med barn och ungdomar. Målsättningen är att nå ut till unga människor och få dem att reflektera kring viktiga frågor som mångfald och tolerans.

Filip Hammars och Fredrik Wikingssons prisade dokumentär ”Trevligt folk” visar med humor och värme hur något så ”enkelt” som bandy kan fungera som brobyggare mellan människor och kulturer. Filmen följer hur Patrik Andersson, initiativtagare till det somaliska bandylandslaget i Borlänge, genom idrotten lyckas skapa en mötesplats för några av de somaliska flyktingar som bor i Borlänge – och därigenom påverka de fördomar och den okunskap som finns hos Borlängeborna.

Nu ges alla elever i årskurs åtta chansen att se filmen gratis på skoltid. Bakom initiativet står Teskedsorden, en stiftelse som sedan 2006 arbetar för tolerans och respekt människor emellan, genom en aktiv dialog med barn och ungdomar.

– Det känns helt fantastiskt att vi kan sprida ”Trevligt folk” till alla i årskurs 8. Vi ser filmen som decenniets viktigaste svenska film. Den är en indikator på vår samtidshistoria och de otroligt intoleranta attityderna som finns i samhället, säger Lovisa Fhager Havdelin.

Filmen lyfter högaktuella frågor om mångfald, rasism, utanförskap och tolerans och kan streamas kostnadsfritt via Teskedsordens hemsida. Lösenord har skickats ut digitalt i ett följebrev till administratörer på skolor med elever i årskurs åtta. Till filmen medföljer en lärarhandledning med konkreta tips på hur klasserna kan arbeta med filmen i skolundervisningen.

– Vi tror att filmen även funkar för skoltrötta åttaklassare, det är en typ av filmsetting som de känner igen och Filip och Fredrik är kända tv-profiler, menar Lovisa Fhager Havdelin.

Att just filmvisning kan vara ett bra forum för att väcka elevernas intresse för ämnet, tror även Fredrik Wikingsson, som producerat filmen tillsammans med Filip Hammar.

– Jag vet själv hur det var i åttan, man var skoltrött och om läraren sa att man skulle se på film tyckte man ju det var kanon! Jag tror dessutom att för den yngre generationen, som ser på youtube, är det ett plus att detta har hänt på riktigt. De har inte samma tröskel inför dokumentärer som för oss äldre, som lärt oss att dokumentärer är allvarliga och tråkiga. Vår film är dessutom lite mindre pekfingerorienterad och präktig, och ämnet ligger rätt i tiden, säger Fredrik Wikingsson.

Förhoppningen är att filmen ska påverka synen på flyktingar i dag.

– Vi hoppas att filmen kan dra igång samtal och diskussioner om flyktingar och integration. Det behövs diskussioner om varför de flyktingar som kommer till oss i dag är här – och de har flytt från liknande helveten som killarna i filmen. Kanske kan samtalen öka förståelsen hos eleverna om varför de här människorna har tvingats fly, och vad de vill när de kommer hit. Om folk pratar med varandra blir de mindre rädda.

trevligt_folk_affisch
Kommentera