Extremism i skolan

Vill förbjuda IS-symboler i skolan

Kristdemokraterna i Stockholms stadshus vill införa nolltolerans mot IS-symboler i skolan.

Varken i skollagen eller i någon annan lag är det detaljreglerat vad som gäller för symboler i skolan. Användandet av ett fåtal symboler är kriminaliserat i hela samhället, som exempelvis nazismens hakkors.

KD:s förslag är tänkt som en förebyggande åtgärd, om det skulle bli vanligare bland elever att klä sig med IS-symboler.

– Det är inte så att vi ha har fått signaler om att det är ett problem på skolorna i dag. Men det kan tänkas att det skulle kunna utvecklas till en statussymbol. Då tycker vi det är bättre att ha ett förbud på plats i förväg, säger Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus.

Räcker inte de skrivningar som redan finns om att motverka kränkningar och främja demokratiska värderingar?

– Nej, det är jag är tveksam till. Många rektorer kan nog tveka om huruvida det är förenligt med lagen att förbjuda eller avlägsna sådana symboler, säger Erik Slottner.

Han får medhåll av Marie Axelsson, chefsjurist på Skolinspektionen.

– Varje skolhuvudman avgör reglerna för sin skola, inom de ramar som skollagen anger. Men kan man dra av någon ett klädesplagg för att det bär kränkande symboler? Det blir en bedömning av individens integritet kontra demokratiska värderingar. Inga sådana fall har kommit in till Skolinspektionen och prövats, säger hon.

Erik Slottner, är det inte lite kortsiktigt att förbjuda just en särskild organisations symboler. Kunde man inte förbjuda alla symboler som stöttar terrorism i stället? Eller som är kränkande?

– Det är klart det blir snävt, men jag tror att det är viktig att vara tydlig. Annars hamnar man i en omöjlig gränsdragningsdiskussion. Just nu har vi en problematik med IS, som värvat flera hundra ungdomar i Stockholm, och det pågår aktivt, säger han.

Det är inte första gången det här kravet dyker upp i kommunpolitiken. Moderaterna i Karlskrona framförde samma åsikt tidigare i somras. Enligt förslaget från KD skulle symbolförbudet inkluderas i Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism som nu revideras och ska vara klar senare i år.

Kommentera