tobiastobe

Vill minska pappersjobbet – med hjälp av lärarsekreterare

Moderaterna vill minska administrationen för lärarna.Bland annat genom att införa lärarsekreterare.– Vi tycker att det är intressant, säger Tomas Tobé, partiets utbildningspolitiske talesperson, till Skolvärlden.se.

På debattsidan i torsdagens Aftonbladet avger Moderaterna, genom Tomas Tobé och Maria Stockhaus, ett nyårslöfte. Det går ut på att man i Sveriges kommuner ska ta ett ”ledarskap för minskad administration för lärare”.
I och med att regeringen sjösatt en utredning om lärares administration som man avvaktar resultatet av så vill Tomas Tobé se att det händer saker på kommunal nivå.
– Beskedet i dag handlar främst om att vi inte kan sitta och vänta på den utredningen. Moderaterna måste vara beredda att också lokalt titta på vad det är man kan göra för att minska administrationen, säger han till Skolvärlden.se.

Därför har Moderaterna nu uppmanat alla sina kommunalråd och bett dem fundera över hur de kan minska pappersjobbet.
– Det ska ju vara upp till kommunerna och de enskilda skolorna själva att administrera detta, men vi måste politiskt ta ett ledarskap och driva detta – annars tror inte jag att det kommer ske något.

Tomas Tobé säger att det nu gäller att inspireras av de som på olika sätt lyckas göra vardagen smidigare för lärare. Linköping är ett exempel som han gärna lyfter upp. De genomför just nu ett försök med specifika lärarsekreterare.
Ni är öppna för ett bredare försök med lärarsekreterare?
– Ja, vi tycker att det intressant.

Tomas Tobé menar också
att det finns grund att se över hela det nuvarande systemet.
– IUP till exempel, har vi verkligen organiserat det rätt? Det finns ofta goda skäl till att man inför något, men ibland måste man fråga sig om det är värt det, säger Tomas Tobé.
Han fortsätter:
– I Sverige har vi valt en modell där vi reglerar väldigt mycket på detaljnivå hur lärarna ska arbeta. Det har funnits ett gott syfte i detta politiskt, både från den socialdemokratiska regeringen och nu alliansen. Men nu har vi kommit till den punkten att vi självkritiskt måste ställa oss frågan: ”Är det här det bästa sättet att organisera skolan på?”

 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm