symaskin
VM

Yrkeselever tävlar i Brasilien

Snart reser det svenska Yrkeslandslaget till São Paulo för att tävla i Yrkes-VM. 29 ungdomar från hela Sverige ska visa upp sin yrkesskicklighet. 

Yrkeslandslaget

Bakom Yrkeslandslaget står WorldSkills som är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv samt Staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan. 

Mellan 11 – 20 augusti går Yrkes-VM av stapeln i São Paulo i Brasilien. Sverige representeras av 29 ungdomar med yrkestitlar som flygplanstekniker, murare, hudterapeut, servitris, webbdesigner och trädgårdsanläggare för att nämna några.

Yrkes-VM har funnits sedan 50-talet och bakgrunden till satsningen är att höja statusen, intresset och kvaliteten på yrkesutbildningar. Årets upplaga är den största hittills. Över 1200 ungdomar från drygt 60 länder samlas för att tävla i omkring 50 olika yrkesgrenar.

– Vi har ett starkt lag på väg till Brasilien som stolt representerar den svenska yrkesskickligheten. Flera av dem har sopat banan med sina konkurrenter i träningstävlingar under våren. Det kommer att bli riktigt spännande tävlingsdagar och vi har såklart höga förhoppningar om att slå rekord i antalet medaljer som vi tar med oss hem, säger Pontus Slättman, vd på WorldSkills Sweden, i ett pressmeddelande.

Sverige har tävlat i Yrkes-VM och Yrkes-EM sedan 1995 och totalt tagit 17 guld-, 21 silver- och 23 bronsmedaljer.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm