yrkeslarare

Andreas Markstedt och Carl-Eric Spång, yrkeslärare som dömer under yrkes-EM i Göteborg. Foto: Fredrik Wallin

Yrkes-EM

Yrkeslärarna: ”Vi har världens bästa jobb”

Just nu pågår yrkes-EM i Göteborg inför storpublik. Bland alla 40 000 besökare finns lärarna Carl-Eric Spång och Andreas Markstedt på plats för att som domare avgöra vilka som kniper medaljerna. 
– Vi har världens bästa jobb, säger Carl-Eric Spång.

Yrkes-EM i Göteborg har lockat ungefär 40 000 besökare och blivit en bra reklampelare för yrkesutbildningarna i Sverige. Mästerskapet är en stor del i Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningarna.

Mellan 1 och 3 december samlas runt 500 ungdomar från olika europeiska länder för att rävla i 35 olika yrken. Det är en hård kamp om EM-medaljerna. Sverige har 31 tävlande i mästerskapet –  i yrken som kock, murare, grafisk design och plåtslagare.

Läraren Carl-Eric Spång, från Yrkesprogrammet i Sala, är själv på plats under EM-tävlingarna som expert och domare i kategorin Träarbete.

– Yrkes-EM belyser yrkesutbildningarna som finns i Sverige och hur många duktiga ungdomar det finns som jobbar inom yrkesprogram i landet. Vi ser att det inte är så stor skillnad på ungdomarna från andra länder mot vad vi har i Sverige. Det känns viktigt att ha yrkes-EM i Sverige, säger han.

Förutom den inspirerande atmosfären med all publik menar Andreas Markstedt, yrkeslärare på Strömbackaskolan i Piteå, att själva tävlingsmomentet även är viktigt i undervisningen.

– Vare sig man vill eller inte så blir det ett tävlingsmoment vad man än håller på med. Men alla är barn i början så när man börjar en yrkesutbildning kommer man med lite olika förutsättningar. Sedan under årskurs tre får man vara med på skoltävlingar och tävla mot varandra, då tycker jag att det kan vara en väldigt bra morot och kanske framför allt att man marknadsför yrkena på ett bra sätt, säger Andreas Markstedt.

Under yrkes-EM har personal från Arbetsförmedlingen och studie- och yrkesvägledare från Göteborg, Partille, Mölndal och Kungsbacka funnits på plats för att besökare ska ha en chans att få reda på mer och ställa frågor kring de olika yrkena och sina framtida skolval.

Statsminister Stefan Löfven var på plats i Göteborg för att lyckönska det svenska yrkeslandslaget inför tävlingarna och invigde därefter EM, som även går under namnet EuroSkills, under torsdagen. Statsministern som dagen till ära äntrade scenen i svetshjälm, betonade i sitt tal särskilt vikten av yrkeskunnande för Sveriges framtid och att tävlingar av den här digniteten hjälper oss att öka fokus på detta. Den pampiga invigningsceremonin hölls i Scandinavium inför åtskilliga gäster från hela Europa.

Det stora engagemanget märktes av också under tävlingarna under fredagen. Ett engagemang som de båda yrkeslärarna ser som en viktig ingrediens i deras vardag i skolan.

– Det är nog engagemang som är viktigast att ha som yrkeslärare. Vi är lärare och vi ska lära dem ett yrke, men som alla vet så handlar det om så mycket mer. Men engagemang är nyckelordet, säger Andreas Markstedt.

– Vi måste också tycka att det är roligt att jobba med ungdomarna och att vi känner för att lära ungdomarna ett yrkesarbete, tillägger Carl-Eric Spång och fortsätter:

– Jag kan skriva under på att det är världens bästa jobb vi har. I och med att jag snart är uppe i 30 år inom byggprogrammet och gymnasieskolan så kan man inte säga något annat.

– Jag tror alla kan skriva under på att det är en del jobb. Samtidigt ska man inte glömma bort att yrkeslärare är en fantastiskt roligt arbete. Att få vara tillsammans med ungdomar och dela med sig av erfarenheter, tips och råd som man har. Visst finns det utmaningar, men jag tror det är viktigt att fokusera på vilket otroligt yrke det är också, säger Andreas Markstedt.

Hur många medaljer Sverige plockar hem vet man först under lördagen.

Vill ni höra mer från Andreas Markstedt och Carl-Eric Spång – se då hela live-intervjun med yrkeslärarna på Skolvärldens Facebook-sida.

Uppdatering: Det blev sex svenska medaljer på Yrkes-EM i Göteborg. Guldmedaljerna togs av Johannes Johnsson, industrielektriker från Vånga, och Lovisa Petri, hudterapeut från Ydre. Silvermedaljerna togs av Evelyn Piros, hotellreceptionist från Malmö, och Andreas Sjöberg, lastbilstekniker från Myckelgensjö. Bronsmedaljerna togs av Daniel Carlberg, murare från Ytterby, och Patrik Eriksson, VVS-montör från Vansbro. 

Kommentera