Gymnasievalet

Yrkesprogrammen forsätter tappa

Färre nior har sökt till yrkesförberedande program i år än förra året. Igen. Fackförbundet Byggnads ser avskaffandet av högskolebehörigheten som delförklaring.

När årets niondeklassare har gjort sina val inför hösten står det klart att yrkesprogrammen ännu en gång är förlorarna. 

– Det beror på att många hellre söker de högskoleförberedande programmen i stället. Problemet blir att branscherna kommer att sakna folk i framtiden, bland annat i och med pensionavgångarna framöver, framför allt då inom fordonsbranschen, säger Helena Carlström, rektor på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna till SVT Sörmland.

På hennes skola försöker man informera blivande elever om att man faktiskt kan få högskolebehörighet inom de yrkesförberedande programmen, och man väljer det själv.

Fackföreningen Byggnads menar att reformen som tod bort de högskoleförberedande delarna ur yrkesprogrammens delvis bär ansvaret, men tycker också att branschen får skylla sig själv till viss del.

– Tidigare var man ju i pincip garanterad en anställning efter utbildning och lärlingstid, men när de stora byggföretagen hellre tar in utländska byggarbetare än lärlingar från svenska gymnasieskolor, blir det ju svårare för ungdomarna, säger Kent Sedin, ombudsman på Byggnads i Eskilstuna, till SVT.

Kommentera