antonia
Arbetsmarknad

Antonia bytte skola mitt under terminen

Lärarbristen har lett till en ny situation på arbetsmarknaden. 
I dag kan lärarna byta jobb när de vill och nya siffor visar att allt fler lärare slutar mitt under pågående termin.
En som nyligen gick den vägen är läraren Antonia Travesset. 

Mellanstadieläraren Antonia Travesset är en av alla lärare som valde att byta skola under pågående termin. I juni förra året bestämde hon sig för att byta från en skola i Malmö stad till en skola i Burlövs kommun. Eftersom det var tre månaders uppsägningstid innebar det att hon fick börja på sin nya skola i september.

– Jag är jättelycklig över att ha bytt, för det är en sådan enormt stor skillnad. Vi hade en omänsklig arbetsbelastning, säger Antonia Travesset till Skolvärlden.

– Det fanns inte så mycket tid för de administrativa uppgifterna som krävdes. Skolan hade många elever med svår problematik. Upplevelsen var att vi inte fick stöttning av ledningen. Man behöver stötta eleverna på många olika sätt och planera lektionerna, men det var omöjligt. Jag kom in till skolan på morgonen och hade fullt upp till kvällen. Jag hade inte ens tid att gå på toaletten. Jag kände mig otillräcklig.

Antonia Travesset lämnade tillvaron i Malmö och slutade mitt under en pågående termin. Ett beslut som hon känner var det enda rätta att ta.

– Ja, definitivt. Jag orkar i dag mer som människa. Jag kan inte beskriva det på något bättre sätt. Det är tusen gånger roligare att vara lärare nu. Jag känner att jag hinner med mer nu, säger hon.

Men det fanns en baksida också.  

– Det var inte de allra bästa förutsättningarna varken för mig eller för eleverna. När man kommer in mitt i terminen så blir det väldigt jobbigt att helt plötsligt lära känna alla nya elever på en och samma gång. Man har inte hunnit lägga grunden till det man själv vill.

 Jag kände mig otillräcklig

De som får betala det största priset är eleverna.

– Det är så hemskt. Jag fick ta emot en fyra precis innan jag skulle byta skola. Den klassen fick jag bara ha i tre veckor, och när de då uppfattade att de inte skulle ha mig något mer alltså… vad ger det för signaler? Det är jättehemskt. Jag tycker att man hade kunnat lösa det inom verksamheten på ett bättre sätt.

Lärarbristen har lett till en ny situation på marknaden. En bättre sådan, menar Antonia Travesset.

Det är betydligt mer att välja på. Jag kunde välja bland hur mycket som helst. Speciellt på våren. Tar man inte hand om sina lärare så får man vara beredd på att de försvinner.

Fick du någon löneökning i och med flytten?

–  Jag fick 3 000 mer i lön. Det är ju ganska mycket.

Vad hade kommunpolitikerna kunnat göra för att få lärarna att stanna?

– Framför allt att börja lyssna på lärarna och någonstans ta trådar underifrån. Det här med förstelärare till exempel, de piskas ganska hårt till att prestera någonting som är väldigt svårt att mäta. Det är inte bara jag som känner att det är dåligt i kommunen, jag har pratat med kollegor som känner likadant. 

Kommentera