Annons
Jan Sjunnesson, gymnasielärare, fd skolledare och lärarutbildare samt fd chefredaktör och ansvarig utgivare för Sverigedemokraternas webbtidning Samtiden. Foto: Model House

”Är det okej att mobba en lärare på grund av politiska åsikter?”

Publicerad 2 juli 2019

Debatt. ”Jag hade varit offentlig med mina då kontroversiella åsikter och fick därmed ta konsekvenserna. Men är det okej att mobba en lärare på grund av politiska åsikter?”, skriver Jan Sjunnesson, lärare och före detta chefredaktör för SD-tidningen Samtiden.

Är det okej att mobba en lärare på grund av politiska åsikter? Nej, säger skollagen och arbetsmiljölagen, men ändå sker det med SD-vänliga lärare. Den mest kände är före detta gymnasieläraren och partisekreteraren Richard Jomshof som fick sluta 2005 när skolledningen gav efter för skriverier i lokalpress.

Ett decennium senare fick jag känna av liknande behandling, men denna gång från elever som inte tolererade mig, en offentlig SD-profil som varit redaktör för partiets webbtidning Samtiden 2014 och figurerat i medierna sedan dess som SD-sympatiserande debattör.

Mitt fall är rätt unikt. Få lärare som röstar på SD skulle våga vara offentliga med sin valhemlighet. Men det är ett problem om inte åsikter som representeras till 18 procent i riksdagen kan respekteras i skolan. Där kan man ibland som elev mobba en lärare utan att råka illa ut eftersom en SD-märkt lärare är lovligt villebråd att ge sig på, tyvärr.

Att elever mobbar varandra vet vi, men vad vet vi vuxna om deras mobbning av lärare? Antagligen lite. Varje fjärde lärare har utsatts för våld och hot det senaste året visar en undersökning men ren mobbning av lärare verkar vara okänd. Därav mitt inlägg här.

För några år sedan utsattes jag för mobbning av högstadieelever. Jag skulle vikariera i svenska i två månader på en friskola norr om Stockholm. Efter en vecka hade några av eleverna googlat fram alla mina inlägg, YouTube-klipp och andras kommentarer om mina kritiska åsikter om islamism och svensk invandringspolitik. Dessa elever drevade så gott de kunde mot mig i klassrummet, men jag stod på mig i sju veckor till. Värst var när en Rubikskub i hårdplast träffade mig i nacken.

Att elever går på lärarvikarier är vanligt, men i mitt fall fanns en dimension av att eleverna hade vuxenvärlden, inklusive vissa föräldrar, på sin sida. När jag ringde hem till de mest jobbiga eleverna fick jag ibland till svar att jag var rasist och därför förtjänade att få mina lektioner i grammatik, stavning och ordförråd förstörda.

Rektorn skrattade och sa att det hade varit lättare om jag varit homosexuell. Men en lärare med politiskt kontroversiella åsikter var svår att försvara som rektor även om denna rektor verkligen försökte.

Ingen lärare stod upp för mig. Samma sak skedde på två skolor till där även rektorerna vek ned sig och avbröt flerveckorsvikariat.

Men tiden som mobbad lärare gav mig en del huvudbry.

Mitt fall var dock extremt. Jag hade varit offentlig med mina då kontroversiella åsikter och fick därmed ta konsekvenserna. Det är inget att gråta över idag.

Men tiden som mobbad lärare gav mig en del huvudbry. Jag fann att tonåringar i mitt fall hade funnit ett perfekt mobboffer, en vuxen som det var okej att driva med, att kasta saker på. Varje upprorisk ungdom som inte vill ha lektioner drömmer om att finna ett sätt att slippa och komma undan. Mina uttalanden i medier inklusive intervjuer för SVT var perfekta för att spela upp på lektioner för att vinna kompisarnas flin.

Med denna logik var deras bedrövliga beteenden mer förståeliga. Varje vuxen som visar tecken på svaghet (det gällde inte mig, men min offentliga roll som SD-debattör var definitivt till min nackdel) kan råka ut för unga mobbare.

Jag började tänka i banor utanför politiska strider. Tänk om unga mobbare beter sig så här illa mot svaga lärare, de som har personliga kvaliteter rakt motsatt mot vad skolan och klassrummet kräver. De är kanske mesiga, tveksamma, har talfel, är tjocka eller rödhåriga. Vad som helst kan få en grupp att attackera en auktoritet.

Elever är inget undantag och de är skoningslösa mot andra elever bland dem själva och mot vuxna, vad det nu kan vara (röriga lektioner, ha stark dialekt, ha med sig fel material, annorlunda utseende, familjerelationer, sexuell läggning eller värst av allt, ovanlig hudfärg och fel religiös tillhörighet, vilket judiska lärare erfarit i Skåne).

Jag lärde mig mycket av dessa månader och fick upp ögonen för mina kollegor som inte är lika tjurskalliga och sturska som jag. De misslyckade lärare som försöker undervisa men blir till driftkuckus och slutar.

Att mobba unga och äldre är fruktansvärt och jag hoppas att fler mobbade lärare vågar berätta om vad de utsätts för, oavsett orsak.

Jan Sjunnesson, gymnasielärare, fd skolledare och lärarutbildare, fd chefredaktör för Sverigedemokraternas webbtidning Samtiden

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Skolmarschen

Här möter Anna Ekström personerna bakom Skolmarschen: ”Jag är bekymrad”

Nedskärningar

Här möts Skolmarschens initiativtagare och utbildningsminister Anna Ekström för att diskutera nedskärningarna i skolan.

Annons
Annons
Ny i yrket

Mentorsnätverk stöttar nyexade lärare

Ny i yrket

Lärarna Anette Malby och Eva Rosell har på egen hand startat upp ett mentorsnätverk som ska hjälpa nyutbildade lärare. 

Annons
Arbetsmiljö

Fuktskadad skola fick stänga igen: ”Halva personalen mår dåligt”

Arbetsmiljö

Andningssvårigheter, torra ögon och eksem. Den dåliga luften på särskolan i Lysekil har fått skyddsombudet att stänga verksamheten. 

”Världens bästa lärare”: Eleverna behöver höga förväntningar

Estetiska ämnen

Andria Zafirakou fick många erbjudanden efter Global Teacher Prize men har valt att jobba kvar på skolan i problemutsatta Brent. 

Annons
Annons
Kritik mot AcadeMedia

Efter kritiken: ”Annonsen speglar inte Academedias kultur”

Replik

Friskolekoncernen Academedias presschef Anders Porelius svarar på den hårda kritiken.

Kommentera
Annons

Per Kornhall: ”Vad är det för cyniskt monster vi har skapat?”

Skolsystem

Per Kornhall skriver om Academedias anställningsannons.

Anna Ekström om friskolejättens jobbannons: ”Olidligt”

Får kritik

En annons från AcadeMedia har fått många i skolans värld att rasa.

Debatt

”Dags att regeringen agerar kraftfullt mot mobbning”

Agenda 2030

Mobbningen ökar i svenska skolor, enligt SCB:s uppföljning. ”Detta är ett oacceptabelt svek”, skriver Friends.

Kommentera

”Skolmyndigheterna måste sluta peka ut lärarna som inkompetenta”

Debatt

Enligt Isak Skogstad är det systemet det är fel på – inte lärarna.

Kommentera
Skolmiljö

NPF i fokus när lärarna fick delta i skolans ombyggnad

Fysisk lärmiljö

När bygget av nya Stigtomta skola inleddes var personalens vision glasklar: skolan skulle vara NPF-anpassad in i minsta detalj.

SPSM:s 5 tips: Så förbättrar du tillgängligheten i skolan

Skolmiljö

Viljan att göra skolmiljön tillgänglig för alla elever är god bland svenska skolor – men det kan fortfarande bli bättre, menar Pia Persson vid SPSM.

Lärarutbildning

UHR efter kritiken: Vi har hållit oss till sanningen

Lärarutbildning

”Intresset för lärarutbildningar ökar” skrev Universitets- och högskolerådet i ett pressmeddelande. "Fel och missvisande" svarade Liberalerna.

Centern: ”Det är dags för fristående lärarutbildningar”

Debatt

”Vi vill att fristående lärarutbildningar ska etableras med målsättning att vara ledande för såväl lärarutbildning som skolforskning, för att driva på utvecklingen ytterligare, skriver två av Centerpartiets riksdagsledamöter i utbildningsutskottet.

Kommentera

Så ska lärarutbildningen göras om: Vill underlätta för fler att bli lärare

Lärarutbildning

Fler ska välja läraryrket och fler ska ta examen. Nu ser regeringen över lärarutbildningen.

Estetlärare

Hon kämpar för estetlärarnas villkor: ”Frustrerande”

Estetiska ämnen

Inga ämneskollegor att rådgöra med, ont om tid mellan lektionerna och otillräckliga salar – det är verkligheten för många estetlärare.

”Vi vill visa vilka rättigheter man har”

Arbetsvillkor

Mycket behöver göras för att förbättra förutsättningarna för estetlärare, visar en ny rapport från LR.

”Hur skapar vi förutsättningar för psykisk hälsa bland barn och unga?”

Debatt

”I en inkluderad skola kan fokus aldrig vara på individen utan ska vara på organisationen”, skriver specialpedagogen Anna Hagberg Nilsson.

Kommentera

Så spetsar du undervisningen: Ställ rätt frågor

Undervisning

Vad är nyckeln till en framgångsrik undervisning som lyfter eleverna? Enligt lärarna Malin Larsson och Tommy Lucassi är svaret enkelt: Ställ rätt frågor. 

Nedskärningar i skolan

Sju av tio kommuner sparar på skolan 2020

Granskning

En majoritet av Sveriges kommuner lever inte upp till skollagens krav, visar Skolvärldens undersökning bland fackligt aktiva lärare.

Här protesterar hundratals mot nedskärningarna

Skolmarschen

”Hör oss vråla, sluta snåla!” 
Så lät det när hundratals personer samlades på Sergels torg för att protestera mot nedskärningarna i skolan. 

Skolmarschen: ”Enough is enough”

Skolmarschen

Under helgen samlades lärare, syvare och föräldrar i hela landet för att protestera mot nedskärningar i skolan.

Lärarna demonstrerar i Norrköping: ”Har knutit handen i fickan”

Skolmarschen

Lärare i Östergötland har tröttnat på kommunernas sparande. 

Piteå marscherar mot nedskärningar: ”Nu får det vara nog”

Skolmarschen

På söndag samlas demonstranter i Piteå för att protestera mot nedskärningar i skolan. 

Lärare i ny protest: ”Antingen kämpar vi eller så dör vi”

Skolmarschen

I helgen väntas landets gator fyllas av tusentals människor som protesterar mot nedskärningarna på skolan.

Lärarna som är elevernas sista chans

Reportage

Eleverna är trasiga och har ofta rört sig bland droger och kriminalitet. Skolan har de i bästa fall besökt sporadiskt.
Möt lärarna som har Sveriges tuffaste lärarjobb.

”Skolan behöver spela en ännu större roll i samhället”

Debatt

”En tydlig vision om vilken större roll skolan bör ha i samhället är första steget för att skolan ska prioriteras i kommande regerings- och kommunalbudgetar”, skriver Pontus Edenberg.

Kommentera

Hjälp! Robotarna kommer – vad skola vi göra?

Blogg

”Jag tror verkligen att långsiktig glädje i arbetet som lärare förutsätter att vi inte bara lär ut, utan också själva lär nytt”, skriver David Haas.

Forskning

Hon tar skolforskningen närmare lärarnas egna frågor

Forskning

Helena Sagar genomför ett forskningsprojekt som utgår från lärarnas egna frågor. 

”Var finns visionen för svensk skola?”

Debatt

”Skolverkets inbjudan till lärare att medverka i en ”revidering” av läroplanen är ett sofistikerat sätt att ytterligare inkludera lärarna i ett system som knappast bidrar till att höja kvaliteten på skolarbetet”, skriver Rolf Ekelund.

Kommentera

Specialpedagogens 5 tips: Så minskar du behovet av extra anpassningar

Extra anpassningar

Genom att arbeta strukturerat utifrån en gemensam grund, når man många elever och behovet av extra anpassningar minskar. Det menar specialpedagogen Diana Storvik.

Nationella prov

Svensklärare ryter till om nationella proven: ”Blir makabert”

Nationella proven

De långa bedömningsanvisningar får svensklärare att tvivla på sin egen kompetens, menar Filippa Mannerheim.

Ny undersökning: Därför är lärare positiva till nationella prov

Nationella prov

En majoritet av lärarna i grundskolan uppskattar de nationella proven. Det visar nya siffror från Skolverket.

Debatt

”8 uppgifter vi lärare vill ha assistenter till”

Debatt

”Lärarassistenter måste ha en enhetlig befattningsbeskrivning, baserad på vad lärarna själva anser sig behöva. Det här är våra förslag”, skriver lärarna Helena Forsman Lund och Anna Musikka.

Kommentera

”Vi lärare behöver verktyg för att reglera vår arbetstid”

Debatt

”Ett sådant verktyg tror jag är nyckeln till att slippa att vi i november har tagit på oss så mycket att vi inte orkar längre”, skriver läraren Emelie Johansson.

Kommentera

Nu ska glädjebetygen stoppas

Betyg

Betygsutredningen får i uppdrag att utreda hur betygsinflation kan motverkas.

Anders Hansen: ”Digitala verktyg gynnar de duktiga eleverna”

Skärmdebatten

Digitala verktyg har sin plats i klassrummet men mobilen ska inte med, om hypade psykiatern Anders Hansen får bestämma.

Forskarna: Ge lärarna makten att definiera elevernas utveckling

Bedömning

Ju mer vi fokuserar på skolans resultat desto sämre går det, menar didaktikprofessorn Magnus Hultén.

Tidskriftspriset

Skolvärlden nominerad till Tidskriftspriset – igen

Nominering

För andra året i rad är Skolvärlden nominerad till det prestigefyllda Tidskriftspriset.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons